Анализа: Зашто је подбацило традиционално оружје?!

Силовали тројке јер нису знали шта ће са лоптом! Шут ван линије 6,75 заказао је у завршници турнира и коштао нас два пораза. Шутирали смо свега 25 одсто. Зашто тако лоше и зашто онда тако много?

Кошарка 23.09.2015 | 17:40
Анализа: Зашто је подбацило традиционално оружје?!

Генерална је оцена - у мечевима против Чешке, Литваније и Француске нисмо имали праву организацију игре. Као да смо заборавили како се игра са пуно контакта, “у месо”. Чак 84 шутева ван линије 6,75 у поменута три меча били су прави одраз наше немоћи и праве идеје. Недостатка плана Б и Ц.

Утисак је, без ратничког менталитета, концентрације и расположеног Теодосића, а са уздрманим Бјелицом, недовољно опорављеним Богдановићем, несигурним Ерцегом и отписаним Калинићем, који су пројектовани да узимају највише шутева, нисмо ни имали шта да тражимо у борби за медаљу.

Фалио нам је, и то јако, један Боби Марјановић. Да спустимо лопту под кош. У полуфиналу, рекет нам је затворио Валанчијунас, у мечу за бронзу Гобер. У таквој консталацији снага ослонили смо се искључиво на шут, у појединим моментима чак и са дозом неодговорности. И када је ривал био у бонусу, ми смо га форсирали. Против Чешке смо 25 пута шутнули за три, против Литваније 28, против Француске 31! А погодили тек 21. Превише за кошарку која доноси медаљу.

- Недостајало вам је квалитета у одбрани у последња два меча, а то се одмах рефлектује и на игру у нападу. Када екипа не прима кошеве, онда и у нападу игра растерећеније и са лакшом руком шутира и тражи боља решења. Мени се чини да је Србија у нокаут фази енергетски попустила - каже за “Блиц” искусни стручњак Богдан Тањевић.

Заказали су они од којих смо највише очекивали. Теодосић први, који је због повреде на припремама био недовољно спреман. Нула од шест против Чешке и Француске, а нула од девет против Немачке то потврђују. Богдановић, кога су мучила леђа, до краја није успео да пронађе себе. Био је на за њега мизерних 27 одсто.

Бјелица у контраритму још од Исланда. Од Калинића је Ђорђевић дигао руке па смо тројке тражили преко Марковића, што свакако није најбољи начин... Превише погрешних одлука и минута без смисла и циља недопустиви су у тој фази.

Ипак, не треба пуцати у ове момке. Далеко од тога. Нисмо заборавили ко сте и шта сте, нити ћемо. Главу горе, ући ће други пут. У Рију!

Селектор и кошаркаши на скенеру...

Александар Ђорђевић
Селектор је добро водио тим кроз прву фазу такмичења, али је форма падала од осмине финала и меча са Финском, па Чешком... Као што је признао да је велику победу над Немачком смислио у тајм-ауту, односно акцију из које је Бјелица погодио у последњој секунди за тријумф, тако је Сале Национале морао да призна да се није добро сналазио у полуфиналном дуелу против Литваније. Ђорђевићу недостаје тренерског искуства, надамо се да ће га накупити у Панатинаикосу, па са предолимпијског квалификационог турнира одвести Србију у Рио.

Милош Теодосић
Мајстор игре. Један од последњих европских кошаркашких романтичара носио је “орлове” док је имао снаге, у финишу шампионата сустигао га је умор, засићење... Није био физички спреман да заокружи генерално добре партије у првих седам утакмица.

Марко Симоновић
Није одиграо слабо, али није био ни упечатљив. Можда је требало његово место у Берлину и Лилу да заузме неко од млађих играча.

Мирослав Радуљица
Само на моменте био је то Радуљица са Мундобаскета. Слабо почео, одлично наставио, слабо завршио. Од њега се очекују боље игре.

Богдан Богдановић
Главом ван турнира, одсутан, непрепознатљив. Више је играо за тим, али смо од Богдана навикли на блиставе партије, да решава мечеве, против Литваније није успео да заврши последњи напад. Најбољи у дуелу за бронзу. Касно...

Драган Милосављевић
Мало играо - мало показао. Дуга пауза, дуг повратак у форму у Партизану, позив у репрезентацију! То је био Милосављевићев пут у 2015.

Огњен Кузмић
На моменте је био на висини задатка, све заједно нисмо сигурни да је себи обезбедио место у тиму за наредне акције репрезентације.

Стефан Марковић
У одбрани најбољи наш играч, бедем, у нападу поуздан, узданица селектора Ђорђевића. Ипак, слаб шут за три поена и уопште ослањање на њега да завршава кључне нападе били су погрешна одлука. „Орлови“ још не могу без њега.

Никола Калинић
Да ли је био на Евробаскету? Невидљив. Мало играо, мало шутирао, није то Никола од прошле године и сјајне сезоне у дресу Звезде, захваљујући којој је потписао уговор са Фенербахчеом. Понашањем ризиковао да наредног лета уопште не буде у тиму.

Немања Недовић
Недоречен. Није успео да се искаже до краја иако је имао прилику. Много је хтео, али мало је урадио. Блесне на моменте, и то у нападу, па га дуго нема. У одбрани традиционално слаб. Очекујемо га у блиставијим издањима када је национални тим у питању.

Зоран Ерцег
Ово му је вероватно било последње такмичење у дресу Србије. У кључним моментима није био од помоћи иако је обећаовао у групној фази.

Никола Милутинов
Морао је да игра више. Он је будућност наше репрезентације на центарским позицијама, заслужио је да проведе више времена на паркету.

Немања Бјелица
Најбољи у прве три утакмице, звезда турнира. После дуела са Немачком када је решио победника у последњој секунди - потонуо. Драстичан пад у форми, сигурни смо да Немања може далеко боље.

Тројке у последња три меча
Чешка 7/25
Литванија 6/28
Француска 8/31
Укупно 21/84

Коментари / 0

Оставите коментар