Analiza: Zašto je podbacilo tradicionalno oružje?!

Silovali trojke jer nisu znali šta će sa loptom! Šut van linije 6,75 zakazao je u završnici turnira i koštao nas dva poraza. Šutirali smo svega 25 odsto. Zašto tako loše i zašto onda tako mnogo?

Košarka 23.09.2015 | 17:40
Analiza: Zašto je podbacilo tradicionalno oružje?!

Generalna je ocena - u mečevima protiv Češke, Litvanije i Francuske nismo imali pravu organizaciju igre. Kao da smo zaboravili kako se igra sa puno kontakta, “u meso”. Čak 84 šuteva van linije 6,75 u pomenuta tri meča bili su pravi odraz naše nemoći i prave ideje. Nedostatka plana B i C.

Utisak je, bez ratničkog mentaliteta, koncentracije i raspoloženog Teodosića, a sa uzdrmanim Bjelicom, nedovoljno oporavljenim Bogdanovićem, nesigurnim Ercegom i otpisanim Kalinićem, koji su projektovani da uzimaju najviše šuteva, nismo ni imali šta da tražimo u borbi za medalju.

Falio nam je, i to jako, jedan Bobi Marjanović. Da spustimo loptu pod koš. U polufinalu, reket nam je zatvorio Valančijunas, u meču za bronzu Gober. U takvoj konstalaciji snaga oslonili smo se isključivo na šut, u pojedinim momentima čak i sa dozom neodgovornosti. I kada je rival bio u bonusu, mi smo ga forsirali. Protiv Češke smo 25 puta šutnuli za tri, protiv Litvanije 28, protiv Francuske 31! A pogodili tek 21. Previše za košarku koja donosi medalju.

- Nedostajalo vam je kvaliteta u odbrani u poslednja dva meča, a to se odmah reflektuje i na igru u napadu. Kada ekipa ne prima koševe, onda i u napadu igra rasterećenije i sa lakšom rukom šutira i traži bolja rešenja. Meni se čini da je Srbija u nokaut fazi energetski popustila - kaže za “Blic” iskusni stručnjak Bogdan Tanjević.

Zakazali su oni od kojih smo najviše očekivali. Teodosić prvi, koji je zbog povrede na pripremama bio nedovoljno spreman. Nula od šest protiv Češke i Francuske, a nula od devet protiv Nemačke to potvrđuju. Bogdanović, koga su mučila leđa, do kraja nije uspeo da pronađe sebe. Bio je na za njega mizernih 27 odsto.

Bjelica u kontraritmu još od Islanda. Od Kalinića je Đorđević digao ruke pa smo trojke tražili preko Markovića, što svakako nije najbolji način... Previše pogrešnih odluka i minuta bez smisla i cilja nedopustivi su u toj fazi.

Ipak, ne treba pucati u ove momke. Daleko od toga. Nismo zaboravili ko ste i šta ste, niti ćemo. Glavu gore, ući će drugi put. U Riju!

Selektor i košarkaši na skeneru...

Aleksandar Đorđević
Selektor je dobro vodio tim kroz prvu fazu takmičenja, ali je forma padala od osmine finala i meča sa Finskom, pa Češkom... Kao što je priznao da je veliku pobedu nad Nemačkom smislio u tajm-autu, odnosno akciju iz koje je Bjelica pogodio u poslednjoj sekundi za trijumf, tako je Sale Nacionale morao da prizna da se nije dobro snalazio u polufinalnom duelu protiv Litvanije. Đorđeviću nedostaje trenerskog iskustva, nadamo se da će ga nakupiti u Panatinaikosu, pa sa predolimpijskog kvalifikacionog turnira odvesti Srbiju u Rio.

Miloš Teodosić
Majstor igre. Jedan od poslednjih evropskih košarkaških romantičara nosio je “orlove” dok je imao snage, u finišu šampionata sustigao ga je umor, zasićenje... Nije bio fizički spreman da zaokruži generalno dobre partije u prvih sedam utakmica.

Marko Simonović
Nije odigrao slabo, ali nije bio ni upečatljiv. Možda je trebalo njegovo mesto u Berlinu i Lilu da zauzme neko od mlađih igrača.

Miroslav Raduljica
Samo na momente bio je to Raduljica sa Mundobasketa. Slabo počeo, odlično nastavio, slabo završio. Od njega se očekuju bolje igre.

Bogdan Bogdanović
Glavom van turnira, odsutan, neprepoznatljiv. Više je igrao za tim, ali smo od Bogdana navikli na blistave partije, da rešava mečeve, protiv Litvanije nije uspeo da završi poslednji napad. Najbolji u duelu za bronzu. Kasno...

Dragan Milosavljević
Malo igrao - malo pokazao. Duga pauza, dug povratak u formu u Partizanu, poziv u reprezentaciju! To je bio Milosavljevićev put u 2015.

Ognjen Kuzmić
Na momente je bio na visini zadatka, sve zajedno nismo sigurni da je sebi obezbedio mesto u timu za naredne akcije reprezentacije.

Stefan Marković
U odbrani najbolji naš igrač, bedem, u napadu pouzdan, uzdanica selektora Đorđevića. Ipak, slab šut za tri poena i uopšte oslanjanje na njega da završava ključne napade bili su pogrešna odluka. „Orlovi“ još ne mogu bez njega.

Nikola Kalinić
Da li je bio na Evrobasketu? Nevidljiv. Malo igrao, malo šutirao, nije to Nikola od prošle godine i sjajne sezone u dresu Zvezde, zahvaljujući kojoj je potpisao ugovor sa Fenerbahčeom. Ponašanjem rizikovao da narednog leta uopšte ne bude u timu.

Nemanja Nedović
Nedorečen. Nije uspeo da se iskaže do kraja iako je imao priliku. Mnogo je hteo, ali malo je uradio. Blesne na momente, i to u napadu, pa ga dugo nema. U odbrani tradicionalno slab. Očekujemo ga u blistavijim izdanjima kada je nacionalni tim u pitanju.

Zoran Erceg
Ovo mu je verovatno bilo poslednje takmičenje u dresu Srbije. U ključnim momentima nije bio od pomoći iako je obećaovao u grupnoj fazi.

Nikola Milutinov
Morao je da igra više. On je budućnost naše reprezentacije na centarskim pozicijama, zaslužio je da provede više vremena na parketu.

Nemanja Bjelica
Najbolji u prve tri utakmice, zvezda turnira. Posle duela sa Nemačkom kada je rešio pobednika u poslednjoj sekundi - potonuo. Drastičan pad u formi, sigurni smo da Nemanja može daleko bolje.

Trojke u poslednja tri meča
Češka 7/25
Litvanija 6/28
Francuska 8/31
Ukupno 21/84

Komentari / 0

Ostavite komentar