Батон: Донио сам коначну одлуку...!

Шампион света из 2009. године Џенсон Батон рекао је да је донео одлуку о томе да ли ће наставити каријеру после ове сезоне.

Остали спортови 23.09.2015 | 14:20
Батон: Донио сам коначну одлуку...!

Британац је такође нагласио да није срећан ситуацијом у Мекларену, а познато је да је више пута истакао да када више не буде срећан за воланом да ће завршити каријеру.

Због тога су се појавиле информације да би током Велике награде Јапана, коју сматра својом другом домаћом, могао да објави повлачење.

“Срећа за воланом је ту само када се борите при врху и осећате да нешто постижете. Када сте при зачељу, ви и даље возите болид Формуле 1, али лако можете да нађете срећу негде другде. Све се своди на борбу први врху, на могућност да се нађете на највишем степенику победничког постоља. То је радост Формуле 1”, нагласио је Батон.

Мекларен има опцију да задржи Батона и наредне године и има последњу реч око тога да ли ће остати у тиму, али је тешко замислити да ће натерати 35-годишњег Британца да остане у Формули 1 ако жели да се повуче. Батон је нагласио да је одлуку о својој каријери већ донео.

“Донео сам ту одлуку, то је најважније. Увек је лепо објавити нешто када сте на својој домаћој трци, али не знам шта се дешава још. Биће много састанака у Јапану, Рон Денис и Ерик Булије ће бити тамо. Сигуран сам да ће бити много састанака у седишту тима”, истакао је Батон.

Батон је до сада возио на 278 трка, а само Михаел Шумахер и Рубенс Барикело имају више од њега. У Формули 1 дебитовао као возач Вилијамса 2000. године, а свој највећи успех остварио је девет година касније, када је постао шампион са Броном, тимом који је настао од Хонде, која се повукла из шампионата.

Одмах потом, Батон је прешао у Мекларен, био је вицешампион 2011. године, иза Себастијана Фетела, који је тада освојио своју другу титулу. Своју последњу од 15 победа остварио је на затварању сезоне 2012. године, а од тада физички није стајао на подијуму. Јесте био трећи прошле године на Великој награди Аустралије, али му је подијум додељен после дисквалификације Данијела Рикарда.

Мекларен је на почетку ове сезоне започео нову еру са Хондом, која није славно прошла, пошто је Батон забележио пет одустајања, а у Бахреину није ни стартовао. Само два пута је освојио бодове у овогодишњем шампионату.

“Није лака ситуација ни за кога и најбоље је да радимо заједно и да се постарамо да се ресурси усмеравају на праву ствар. Знам да Јапанци раде вредно, немају одмора. Али, што се тиче Мекларен-Хонде, морамо да се постарамо да идемо у правом смеру”, нагласио је Батон.

Уколико се Батон повуче, извесно је да ће борбу за место тимског колеге Фернанда Алонса водити тест возачи Мекларена Кевин Андерсон и Стофел Фандорн.

Овогодишњи шампионат Формуле 1 наставља се већ у недељу Великом наградом Јапана на легендарној “Сузуки”.

Коментари / 0

Оставите коментар