Baton: Donio sam konačnu odluku...!

Šampion sveta iz 2009. godine Dženson Baton rekao je da je doneo odluku o tome da li će nastaviti karijeru posle ove sezone.

Ostali sportovi 23.09.2015 | 14:20
Baton: Donio sam konačnu odluku...!

Britanac je takođe naglasio da nije srećan situacijom u Meklarenu, a poznato je da je više puta istakao da kada više ne bude srećan za volanom da će završiti karijeru.

Zbog toga su se pojavile informacije da bi tokom Velike nagrade Japana, koju smatra svojom drugom domaćom, mogao da objavi povlačenje.

“Sreća za volanom je tu samo kada se borite pri vrhu i osećate da nešto postižete. Kada ste pri začelju, vi i dalje vozite bolid Formule 1, ali lako možete da nađete sreću negde drugde. Sve se svodi na borbu prvi vrhu, na mogućnost da se nađete na najvišem stepeniku pobedničkog postolja. To je radost Formule 1”, naglasio je Baton.

Meklaren ima opciju da zadrži Batona i naredne godine i ima poslednju reč oko toga da li će ostati u timu, ali je teško zamisliti da će naterati 35-godišnjeg Britanca da ostane u Formuli 1 ako želi da se povuče. Baton je naglasio da je odluku o svojoj karijeri već doneo.

“Doneo sam tu odluku, to je najvažnije. Uvek je lepo objaviti nešto kada ste na svojoj domaćoj trci, ali ne znam šta se dešava još. Biće mnogo sastanaka u Japanu, Ron Denis i Erik Bulije će biti tamo. Siguran sam da će biti mnogo sastanaka u sedištu tima”, istakao je Baton.

Baton je do sada vozio na 278 trka, a samo Mihael Šumaher i Rubens Barikelo imaju više od njega. U Formuli 1 debitovao kao vozač Vilijamsa 2000. godine, a svoj najveći uspeh ostvario je devet godina kasnije, kada je postao šampion sa Bronom, timom koji je nastao od Honde, koja se povukla iz šampionata.

Odmah potom, Baton je prešao u Meklaren, bio je vicešampion 2011. godine, iza Sebastijana Fetela, koji je tada osvojio svoju drugu titulu. Svoju poslednju od 15 pobeda ostvario je na zatvaranju sezone 2012. godine, a od tada fizički nije stajao na podijumu. Jeste bio treći prošle godine na Velikoj nagradi Australije, ali mu je podijum dodeljen posle diskvalifikacije Danijela Rikarda.

Meklaren je na početku ove sezone započeo novu eru sa Hondom, koja nije slavno prošla, pošto je Baton zabeležio pet odustajanja, a u Bahreinu nije ni startovao. Samo dva puta je osvojio bodove u ovogodišnjem šampionatu.

“Nije laka situacija ni za koga i najbolje je da radimo zajedno i da se postaramo da se resursi usmeravaju na pravu stvar. Znam da Japanci rade vredno, nemaju odmora. Ali, što se tiče Meklaren-Honde, moramo da se postaramo da idemo u pravom smeru”, naglasio je Baton.

Ukoliko se Baton povuče, izvesno je da će borbu za mesto timskog kolege Fernanda Alonsa voditi test vozači Meklarena Kevin Anderson i Stofel Fandorn.

Ovogodišnji šampionat Formule 1 nastavlja se već u nedelju Velikom nagradom Japana na legendarnoj “Suzuki”.

Komentari / 0

Ostavite komentar