Макс Верштапен - нова звијезда Формуле 1!

"Лудим" вожњама у Формули 1 ове сезоне, Макс Верштапен добија све више навијача. Одбио наређење свог тима на трци у Сингапуру, а његов шеф каже: "Ма, ако је!".

Остали спортови 21.09.2015 | 22:40
Макс Верштапен - нова звијезда Формуле 1!

Формула 1 има новог љубимца. "Најбржи циркус" полако је почео да губи на неизвесности, узбуђењима, оштрини у дуелима... болиди су претворени у компјутерске машине и готово да је мало до возача. Претходних година гледали смо доминацију Себастијана Фетела и Ред Була, који је имао најбољи аутомобил, ове, углавном, Мерцедес побеђује.

Возачи су постали "зихераши" и мало њих заправо уноси ону дозу адреналина код гледалаца и љубитеља Формуле, који воле дуеле, нападе у кривинама, претицања...

Ипак, појавио се један клинац који обећава. Холанђанин, Макс Верштапен, момак који ускоро пуни 18 година, и на стази у Сингапуру у недељу, показао је да има "ону ствар" и да не преза, нити има страх од било кога, па ни од наређења сопственог тима.

Возач екипе Торо Росо је имао девету позицију, а иза себе је имао клупског колегу, четири година старијег, Карлоса Саинса Јуниора (21). У самом финишу трке, Верштапен је добио наређење из тима да пропусти Саинса, на чијем аутомобилу су биле нове гуме, са идејом да проба да сустигне Серхија Переза.

На тимском радију могло је да се чује: "Не, нећу да га пустим". Био је то глас тинејџера Верштапена, сина некадашњег возача Бенетона, Јоса Верштапена.

Дан након трке у Сингапуру, Верштапен није кажњен. Штавише, добио је подршку шефа тима Франца Тоста.

"Идеја је била да њих двојица замене позиције, јер је Саинс имао нове, брже гуме. Али, Максова процена је била одлична. Видео је да је Перез сувише далеко и да ни Саинс не би могао да га стигне и зато нам је рекао 'не'", рекао је шеф тима Торо Росо.

Верштапен је објаснио зашто није желео да се мења: "Нисам видео смисао у томе да мењамо позиције круг пре краја, поготово што сам ја био водећи Торо Росо болид, а и обојица смо имали бодове. Причао сам и са Саинсом и никаквих проблема међу нама није било".

А онда је додао "зачин" на ову изјаву:

"Мој отац, Јос, не би био баш нарочито срећан да сам га пропустио. Рекао ми је после: 'да си га пустио да буде испред тебе, шутнуо бих те у јаја!".

Карлос Саинс, међутим, каже да је колега требало да га пусти:

"Помислио сам: 'ок, он је пробао 10 кругова да га стигне, пусти мене бар тај један да пробам, јер сам већ био претекао неколико аутомобила'. Зато сам питао за дозволу да га претекнем да пробам. Ако не бих успео, опет бих га пропустио да буде испред мене", каже Саинс.

У сваком случају, Верштапен је и мимо овог клупског инцидента био у центру пажње у Сингапуру, поред, наравно, победника трке Себастијана Фетела.

Момак је на почетку трке имао проблем да упали машину, па је кренуо са последње позиције, односно са кругом заостатка. Трку је завршио на осмом месту!

Улазио је у дуеле, пробао да прође поред других возача на местима на којима се други не би усудуили (видели смо га већ како то ради на неким другим стазама, попут Монте Карла).

Многи му већ сада предвиђају блиставу будућност, има и оних који за њега кажу: "О, да, он је будући шампион Формуле 1". Претходних недеља, италијански медији су чак спекулисали да Ферари хоће да га приволи и да му је понуђен уговор од 2017. године.

Кристијан Хорнер из Ред Була каже да би за годину, две, Верштапен могао да ускочи у болид тог тима.

"Овај момак ће нам ускоро задавати главобоље", каже у шали Хорнер.

Кажу за њега: "Ово је нови Ајртон Сена". Хм, видећемо, али да је талентован и "луд" - јесте!

Верштапен је са том осмом позицијом у Сингапуру дошао до укупно 30. бода у досадашњем току сезоне, изједначивши се са Ником Хулкенбергом.

Политика Ред Була се поново показује као исправна. Млађи возачи пролазе "каљење" у Торо Росу, а онда прелазе у Ред Бул. Подсетимо да је тако почео и Себастијан Фетел.

ВЕРШТАПЕН ВЕЋ РЕКОРДЕР
Он је најмлађи дебитант у Формули 1 (17 година и 166 дана), најмлађи освајач бодова...

Коментари / 0

Оставите коментар