Из­бје­гли­це из Сирије и даље за­оби­ла­зе БиХ

Ин­сти­ту­ци­је БиХ не­ма­ју по­дат­ке о но­вим из­бје­гли­чким ру­та­ма ни­ти о то­ме да ли ће се евен­ту­ал­но на­ша зе­мља на­ћи на но­вој ма­пи та­ла­са из­бје­глих са Блис­ког ис­то­ка.

Босна и Херцеговина 21.09.2015 | 18:33
Из­бје­гли­це из Сирије и даље за­оби­ла­зе БиХ

Дра­ган Ме­ктић, ми­нис­тар без­бје­днос­ти БиХ, изја­вио је ју­че за "Не­за­ви­сне" да то не мо­же ни­ко са си­гур­нош­ћу ре­ћи.

"БиХ не­ма ин­фор­ма­ци­ја ко­је ће би­ти но­ве ру­те, као што ни­ко са си­гур­нош­ћу не мо­же тврди­ти да ли ће или не на­ша зе­мља би­ти дио из­бје­гли­чког та­ла­са. У овом тре­нут­ку је све ре­гу­лар­но, не­ма ин­фор­ма­ци­ја ни о по­је­ди­на­чним по­ку­ша­ји­ма улас­ка, као ни о пре­ус­мје­ра­ва­њу из­бје­глих на на­ше гра­ни­це", ре­као је он.

Пре­ма по­да­ци­ма овог ми­нис­тар­ства, БиХ је спре­мна да оси­гу­ра тран­зит за из­бје­гли­це и ми­гран­те уко­ли­ко бу­де успос­тав­љен ко­ри­дор за њи­хов про­ла­зак пре­ма за­па­дној Евро­пи, а у том тран­зи­ту би им пружила сву не­оп­хо­дну по­моћ и по­дршку, те смје­штај­ни ка­па­ци­тет од 5.000 мјес­та. Ме­ђу­тим, у слу­ча­ју улас­ка из­бје­гли­ца и ми­гра­на­та у БиХ, држа­ва би би­ла при­мо­ра­на да за­тво­ри гра­ни­цу на­кон што бу­ду по­пу­ње­ни ти ка­па­ци­те­ти, а да при то­ме не би пос­то­јао ко­ри­дор ко­јим би они мо­гли нас­та­ви­ти пут пре­ма за­па­дној Евро­пи, на­кон за­тва­ра­ња гра­ни­це изме­ђу Срби­је и Ма­ђар­ске, одно­сно Срби­је и Хрват­ске.

Ста­ње на гра­ни­чним пре­ла­зи­ма у БиХ је и да­ље мир­но и ни­су за­би­љежени ни по­је­ди­на­чни ни гру­пни по­ку­ша­ји држав­ља­на зе­ма­ља ви­со­ког ми­гра­циј­ског ри­зи­ка, укљу­чу­ју­ћи и зе­мље Блис­ког ис­то­ка, да пре­ђу држа­вну гра­ни­цу, пот­врди­ла је Са­не­ла Дуј­ко­вић, гла­сно­го­вор­ник Гра­ни­чне по­ли­ци­је БиХ.

"Тре­ну­тно не ра­спо­ла­же­мо ин­фор­ма­ци­ја­ма да би се то мо­гло до­го­ди­ти то­ком да­наш­њег да­на, одно­сно да би из­бје­гли­це мо­гле кре­ну­ти пре­ма гра­ни­ца­ма БиХ. Но, ако се то ипак до­го­ди, ја­вност ће би­ти пра­во­до­бно оба­ви­је­ште­на", на­гла­си­ла је Дуј­ко­ви­ће­ва.

У ме­ђу­вре­ме­ну, европ­ски ми­нис­три ће дру­ги пут у по­сље­дњих осам да­на да­нас рас­прав­ља­ти о пла­ну Европ­ске ко­ми­си­је о ре­ло­ка­ци­ји око 120.000 из­бје­гли­ца из кам­по­ва у Грчкој, Ита­ли­ји и Ма­ђар­ској, а на осно­ву оба­ве­зних кво­та ко­је је одре­ди­ла ЕК. О ис­тој те­ми у Бри­се­лу ће са­мо дан ка­сни­је раз­го­ва­ра­ти и ше­фо­ви држа­ва и вла­да на ван­ре­дном са­ми­ту ко­ји је са­звао пред­сје­дник Европ­ског са­вје­та До­налд Туск. У Ми­нис­тар­ству без­бје­днос­ти БиХ тврде да, по­што БиХ ни­је чла­ни­ца ЕУ, ни­је дио ни те оп­ште при­че о уна­пре­ђе­њу пи­та­ња из­бје­глих и на­чи­на да им се ола­кша пут до ра­зви­је­ни­јих зе­ма­ља ЕУ.

Ипак, ен­ти­тет­ске и држа­вне ин­сти­ту­ци­је су прет­хо­дних да­на, от­ка­ко су де­се­ти­не хи­ља­да љу­ди са Блис­ког ис­то­ка на прос­то­ру Ма­ђар­ске, Ма­ке­до­ни­је, Срби­је и Хрват­ске, усво­ји­ле план мје­ра и акти­внос­ти на осно­ву ко­јег су ре­сор­на ми­нис­тар­ства за­дужена за еви­ден­ци­ју ка­сар­ни и обје­ка­та ко­ји се мо­гу адап­ти­ра­ти те њи­хов број (Ми­нис­тар­ство од­бра­не БиХ и ло­кал­не за­је­дни­це), епи­де­ми­оло­шке и здрав­стве­не пре­вен­ти­вне мје­ре (ми­нис­тар­ства здрав­ља), дос­та­ву хра­не (Црве­ни крст/криж), кон­тро­лу кре­та­ња и еви­ден­ци­ју ли­ца (Ми­нис­тар­ство без­бје­днос­ти БиХ и Гра­ни­чна по­ли­ци­ја БиХ). Пла­ни­ра­но је да је­дна од првих ло­ка­ци­ја за из­бје­гли­це бу­де на ула­зу у Брчко, гдје су на­дле­жне ин­сти­ту­ци­је по­ну­ди­ле 1.000 по­ро­ди­чних ша­то­ра умјес­то та­мош­ње ка­сар­не, ко­ја је у ло­шем ста­њу, те не­ко­ли­ко до­мо­ва и прос­то­ри­ја Црве­ног крста.

Преко Саве и Дрине постоје 53 илегалне руте за избјеглице

Избјеглице са Блиског истока за сада заобилазе Босну и Херцеговину. Ако се затворе коридори ка Хрватској и Мађарској у БиХ би избјеглице могле ући на сјевероистоку земље, објављује Н1.

Поред званичних прелаза, постоје 53 погодне илегалне руте, које воде преко ријека Саве и Дрине.

(Независне новине)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

иги

21.09.2015 17:15

Па знају да у БиХ нема људских права и достојанство градјана.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ана_ ЊеМАЦКА

21.09.2015 17:53

Заобилазе јер нема садаке! Зато це да максимално музу западну Европу и да донесу поскупљења,тензије,јацање десног радикализма и расуло ЕУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зеро

21.09.2015 23:23

Драга Ана , ми идемо исто гдје и те избјеглице иду,циљ нам је исти. Ми идемо само појединацно а они рафално.

Name

Паметно

21.09.2015 18:01

Па шта ће у БиХ? И ми гледамо како да збришемо. А уз то, није немогуће да нам увале нови рат.

ОДГОВОРИТЕ