Бан Ки Мун позвао на глобални прекид ватре

Генерални секретар УН Бан Ки Мун позвао је данас све сукобљене стране у свијету да положе оружје и поштују гобални прекид ватре поводом Међународног дана мира.

Свијет 21.09.2015 | 09:19
Бан Ки Мун позвао на глобални прекид ватре

"Позивам све зараћене стране да положе оружје и поштују глобални прекид ватре. Поручујем им: прекините убијања и уништавање и створите простор за трајан мир", саопштио је Бан Ки Мун.

Генерална скупштина УН прогласила је 21. септембар за Међународни дан мира и посветила га јачању идеала мира међу свим народима и државама.

Овогодишња тема је "Партнерство за мир - достојанство за све", а циљ је да се укаже на значај свих сегмената друштва у заједничком залагању за мир, објавено је на веб сајту УН.

"Рад УН не би био могућ без иницијалних партнерстава која су била активна у креирању ове организације и хиљада партнерстава која се сваке године одржавају између влада, грађанског друштва, приватног сектора, вјерских група и невладиних организација којима је потребна подршка за остваривање циљева у будућности", наводи се у поруци.

Међународни дан мира установљен је 1981. године, усвајањем резолуције на сједници Генералне скупштине УН, а први пут је обиљежен у септембру 1982. године.

Ово тијело је 2001. године једногласно одлучило да 21. септембар буде и годишњи дан ненасиља и прекида ватре.

УН су позвале све земље и народе да данас поштују прекид ватре, односно да шире свијест о миру у свијету комеморацијама и едукацијом на тему мира.

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

брко

21.09.2015 09:24

Бан Ки Мун да је васпитац у вртицу не би га сва дјеца послусала.

ОДГОВОРИТЕ
Name

око

21.09.2015 10:30

Е , мој Бан Ки и ја позивам на мир сваки дан , па ме нико не слуша ко ни тебе !

ОДГОВОРИТЕ
Name

...

21.09.2015 13:21

... Сваки позив упали и свуда стигне, само тада кад , око' намигне...