Ban Ki Mun pozvao na globalni prekid vatre

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun pozvao je danas sve sukobljene strane u svijetu da polože oružje i poštuju gobalni prekid vatre povodom Međunarodnog dana mira.

Svijet 21.09.2015 | 09:19
Ban Ki Mun pozvao na globalni prekid vatre

"Pozivam sve zaraćene strane da polože oružje i poštuju globalni prekid vatre. Poručujem im: prekinite ubijanja i uništavanje i stvorite prostor za trajan mir", saopštio je Ban Ki Mun.

Generalna skupština UN proglasila je 21. septembar za Međunarodni dan mira i posvetila ga jačanju ideala mira među svim narodima i državama.

Ovogodišnja tema je "Partnerstvo za mir - dostojanstvo za sve", a cilj je da se ukaže na značaj svih segmenata društva u zajedničkom zalaganju za mir, objaveno je na veb sajtu UN.

"Rad UN ne bi bio moguć bez inicijalnih partnerstava koja su bila aktivna u kreiranju ove organizacije i hiljada partnerstava koja se svake godine održavaju između vlada, građanskog društva, privatnog sektora, vjerskih grupa i nevladinih organizacija kojima je potrebna podrška za ostvarivanje ciljeva u budućnosti", navodi se u poruci.

Međunarodni dan mira ustanovljen je 1981. godine, usvajanjem rezolucije na sjednici Generalne skupštine UN, a prvi put je obilježen u septembru 1982. godine.

Ovo tijelo je 2001. godine jednoglasno odlučilo da 21. septembar bude i godišnji dan nenasilja i prekida vatre.

UN su pozvale sve zemlje i narode da danas poštuju prekid vatre, odnosno da šire svijest o miru u svijetu komemoracijama i edukacijom na temu mira.

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

brko

21.09.2015 09:24

Ban Ki Mun da je vaspitac u vrticu ne bi ga sva djeca poslusala.

ODGOVORITE
Name

oko

21.09.2015 10:30

E , moj Ban Ki i ja pozivam na mir svaki dan , pa me niko ne sluša ko ni tebe !

ODGOVORITE
Name

...

21.09.2015 13:21

... Svaki poziv upali i svuda stigne, samo tada kad , oko' namigne...