ЕП: Момци, вјерујемо да ви то можете...

Сузе су исплакане, батерије допуњене. Време је за последњи атак "орлова" на Еуробаскету. За медаљу! Од 14 часова. Шта Ви мислите, ко ће добити тај меч?

Кошарка 20.09.2015 | 13:40
ЕП: Момци, вјерујемо да ви то можете...

Није финале, али је борба за одличје.

Репрезентација Србије имаће у недељу прилику да после шест година освоји медаљу на Еуробаскету. Ривал за бронзу од 14 часова биће јој домаћин, Француска.

Судар рањених лавова ставиће још једном велику тежину на леђа оба тима, иако не почиње пет сати касније и иако то неће бити финале, које су многи предвиђали. Ко ће се боље опоравити од полуфиналних неуспеха?

"Спремни смо", поручио је Борис Дијао, један од лидера "триколора" и један од играча које ће носити посебна жеља да заокруже каријеру у репрезентацији још једном медаљом. Осврт на његова одличја доноси и занимљив курозитет:

Своју прву медаљу у дресу Француске Дијао је понео око врата 2005, у Србији, где су "галски петлови" освојили бронзу на ЕП. Могу ли, деценију касније, "орлови" да учине исто на француском тлу?

Изазов ће бити огроман.

Добро је познато колики мотив има Тони Паркер да се бронзом искупи за лошу игру у полуфиналу. Добро је познато и ко су Никола Батум, Нандо Де Коло, Руди Гобер, Жофри Ловерњ, Микаел Желабал…

Исто тако, сви јако добро знају и ко носи српски дрес, а ко седи на клупи наше репрезентације.

Пораз од Литваније се догодио и то јесте била најлошија игра "орлова" у Француској и јесте био очигледан доказ пада форме после Берлина, али она не би смела да баци сенку на све добро што је наш тим урадио у претходних 15 дана. Почев од победе над шпанијом, преко апсолутне доминације у Немачкој, до првог пласмана међу четири после шест година, а самим тим и у квалификације за Рио.

"Неуспех је, ипак, велики”, рећи ће они који су унапред отписали вичешампиона Европе и видели нас у финалу.

Неуспех јесте, ако се посматра искључиво кроз постављени циљ, највећи могући: освајање титуле првака Старог континента. Да ли има превеликог разлога за тугу, нека кажу и пласмани наших “А” селекција на Еуробаскетима од последње титуле, освојене 2001.

Плакали су због неуспеха играчи, плакао је и селектор Ђорђевић. У суботу су вратили део енергије, па истрчали на тренинг опоравка и припреме за последњу битку. Сале се неколико пута и насмејао, иако је било потпуно очигледно да му није до смеха. Ипак, стисао је зубе. "Исто ће урадити и играчи", поручио је. Знамо да могу, знамо да хоће!

Наша репрезентација је последњу европску бронзу освојила 1999, баш у Француској, баш против Француске (74:62). Од распада СЦГ, с "триколорима" Србија је играла четири пута и остварила две победе. Последњу у полуфииналу Светског првенства у Шпанији

ЕП 2003: 6. место

ЕП 2005: деоба 9. места

ЕП 2007: деоба последњег - 13. места

ЕП 2009: 2. место

ЕП 2011: 8. место

ЕП 2013: 7. место

Ко ће освојити бронзу на Еуробаскету?

Коментари / 0

Оставите коментар