EP: Momci, vjerujemo da vi to možete...

Suze su isplakane, baterije dopunjene. Vreme je za poslednji atak "orlova" na Eurobasketu. Za medalju! Od 14 časova. Šta Vi mislite, ko će dobiti taj meč?

Košarka 20.09.2015 | 13:40
EP: Momci, vjerujemo da vi to možete...

Nije finale, ali je borba za odličje.

Reprezentacija Srbije imaće u nedelju priliku da posle šest godina osvoji medalju na Eurobasketu. Rival za bronzu od 14 časova biće joj domaćin, Francuska.

Sudar ranjenih lavova staviće još jednom veliku težinu na leđa oba tima, iako ne počinje pet sati kasnije i iako to neće biti finale, koje su mnogi predviđali. Ko će se bolje oporaviti od polufinalnih neuspeha?

"Spremni smo", poručio je Boris Dijao, jedan od lidera "trikolora" i jedan od igrača koje će nositi posebna želja da zaokruže karijeru u reprezentaciji još jednom medaljom. Osvrt na njegova odličja donosi i zanimljiv kurozitet:

Svoju prvu medalju u dresu Francuske Dijao je poneo oko vrata 2005, u Srbiji, gde su "galski petlovi" osvojili bronzu na EP. Mogu li, deceniju kasnije, "orlovi" da učine isto na francuskom tlu?

Izazov će biti ogroman.

Dobro je poznato koliki motiv ima Toni Parker da se bronzom iskupi za lošu igru u polufinalu. Dobro je poznato i ko su Nikola Batum, Nando De Kolo, Rudi Gober, Žofri Lovernj, Mikael Želabal…

Isto tako, svi jako dobro znaju i ko nosi srpski dres, a ko sedi na klupi naše reprezentacije.

Poraz od Litvanije se dogodio i to jeste bila najlošija igra "orlova" u Francuskoj i jeste bio očigledan dokaz pada forme posle Berlina, ali ona ne bi smela da baci senku na sve dobro što je naš tim uradio u prethodnih 15 dana. Počev od pobede nad španijom, preko apsolutne dominacije u Nemačkoj, do prvog plasmana među četiri posle šest godina, a samim tim i u kvalifikacije za Rio.

"Neuspeh je, ipak, veliki”, reći će oni koji su unapred otpisali vičešampiona Evrope i videli nas u finalu.

Neuspeh jeste, ako se posmatra isključivo kroz postavljeni cilj, najveći mogući: osvajanje titule prvaka Starog kontinenta. Da li ima prevelikog razloga za tugu, neka kažu i plasmani naših “A” selekcija na Eurobasketima od poslednje titule, osvojene 2001.

Plakali su zbog neuspeha igrači, plakao je i selektor Đorđević. U subotu su vratili deo energije, pa istrčali na trening oporavka i pripreme za poslednju bitku. Sale se nekoliko puta i nasmejao, iako je bilo potpuno očigledno da mu nije do smeha. Ipak, stisao je zube. "Isto će uraditi i igrači", poručio je. Znamo da mogu, znamo da hoće!

Naša reprezentacija je poslednju evropsku bronzu osvojila 1999, baš u Francuskoj, baš protiv Francuske (74:62). Od raspada SCG, s "trikolorima" Srbija je igrala četiri puta i ostvarila dve pobede. Poslednju u polufiinalu Svetskog prvenstva u Španiji

EP 2003: 6. mesto

EP 2005: deoba 9. mesta

EP 2007: deoba poslednjeg - 13. mesta

EP 2009: 2. mesto

EP 2011: 8. mesto

EP 2013: 7. mesto

Ko će osvojiti bronzu na Eurobasketu?

Komentari / 0

Ostavite komentar