Фигерас, шпански градић у знаку Далија

Више од милион љубитеља умјетности и радозналих туриста сваке године дође у Фигерас, малени шпански град у Каталонији који се, чим крочите у њега, не чини ни по чему ексцентричан.

Свијет 19.09.2015 | 17:20
Фигерас, шпански градић у знаку Далија

Ипак, у свом језгру открива нешто од огромног културног и свјетског значаја - Далијев музеј театар.

Фигерас је родни град једног од највећих умјетника свих времена, Салвадора Далија, у њему је умро, имао прву јавну изложбу у позоришту 1919. године, у њему оставио значајна дјела, па и не чуди што привлачи бројне поштоваоце умјетника, који је током живота насликао више од 1.500 слика, а бавио се и дизајном, скулптуром, фотографијом те снимањем филмова и израдом цртаних филмова у сарадњи с Волтом Дизнијем.

Осим ријеке посјетилаца који стрпљиво чекају да уђу у Далијев музеј, прво што ћете примијетити на крову овог црвеног објекта су велика јаја као симбол љубави и наде. Посјетиоци у овом музеју могу да виде нека од Далијевих најпопуларнијих дјела, укључујући "Галарину", "Насмијану Венеру", "Први дан прољећа", "Дјевојка из Фигераса", али и дјела других умјетника посвећена њему. Улазница по особи тренутно кошта 12 евра, али постоје и одређени дани у години када је улаз слободан. Најбоље би било прије него што се отиснете до Фигераса да разервишете своју карту за музеј.

На улазу у музеј дочекаће вас инсталација која се састоји од кадилака, стуба од аутомобилских гума, чамца Далијеве вољене Гале и неколико статуа.

Испред музеја, чија градња је завршена 1979. године, је, посебно љети, мношто штандова са сувенирима и дјелима разних краетиваца. Иначе, скоро сваки корак у овом шармантном градићу је у знаку танких бркова и лика славног сликара.

На зиду куће стоји и Далијево најпознатије дјело холограмске умјетности "Нага Гала гледа на море".

Велики број његових дјела садржи оптичке илузије. Надреализам одише сваким кораком који учините у овом музеју, а чак и ако нисте љубитељ умјетности или добар познавалац остаћете задивљени генијалношћу великог Далија.

"Желим да мој музеј буде као лавиринт, диван надреалистички објекат. Људи који га буду посјећивали одлазиће с осјећањем да су имали театрални сан", рекао је Дали. Послије обиласка музеја осјећаћете се као да сте изашли из неких његових надреалних дјела.

Фигерас с око 40.000 становника, стотинак километара удаљен од Барселоне, има бројне културне атракције и фестивалска дешавања за све туристе који га посјете. У овом шармантном градићу се налази и Музеј умјетности наиве, Музеј играчака и друге атракције.

Када прошетате овим градом запазићете мјешавину архитектонских стилова, од барока, преко неокласицизма до модерне.

А када се науживате у Далијевом музеју и другим културним здањима, можете се одморити на једном од тргова и предахнети на клупама испод крошњи дрвећа или свратити у један од кафића у којима ћете затећи срдачне Шпанце, али и туристе који разгледају мапе и питају се куда даље.

НН

Коментари / 0

Оставите коментар