Figeras, španski gradić u znaku Dalija

Više od milion ljubitelja umjetnosti i radoznalih turista svake godine dođe u Figeras, maleni španski grad u Kataloniji koji se, čim kročite u njega, ne čini ni po čemu ekscentričan.

Svijet 19.09.2015 | 17:20
Figeras, španski gradić u znaku Dalija

Ipak, u svom jezgru otkriva nešto od ogromnog kulturnog i svjetskog značaja - Dalijev muzej teatar.

Figeras je rodni grad jednog od najvećih umjetnika svih vremena, Salvadora Dalija, u njemu je umro, imao prvu javnu izložbu u pozorištu 1919. godine, u njemu ostavio značajna djela, pa i ne čudi što privlači brojne poštovaoce umjetnika, koji je tokom života naslikao više od 1.500 slika, a bavio se i dizajnom, skulpturom, fotografijom te snimanjem filmova i izradom crtanih filmova u saradnji s Voltom Diznijem.

Osim rijeke posjetilaca koji strpljivo čekaju da uđu u Dalijev muzej, prvo što ćete primijetiti na krovu ovog crvenog objekta su velika jaja kao simbol ljubavi i nade. Posjetioci u ovom muzeju mogu da vide neka od Dalijevih najpopularnijih djela, uključujući "Galarinu", "Nasmijanu Veneru", "Prvi dan proljeća", "Djevojka iz Figerasa", ali i djela drugih umjetnika posvećena njemu. Ulaznica po osobi trenutno košta 12 evra, ali postoje i određeni dani u godini kada je ulaz slobodan. Najbolje bi bilo prije nego što se otisnete do Figerasa da razervišete svoju kartu za muzej.

Na ulazu u muzej dočekaće vas instalacija koja se sastoji od kadilaka, stuba od automobilskih guma, čamca Dalijeve voljene Gale i nekoliko statua.

Ispred muzeja, čija gradnja je završena 1979. godine, je, posebno ljeti, mnošto štandova sa suvenirima i djelima raznih kraetivaca. Inače, skoro svaki korak u ovom šarmantnom gradiću je u znaku tankih brkova i lika slavnog slikara.

Na zidu kuće stoji i Dalijevo najpoznatije djelo hologramske umjetnosti "Naga Gala gleda na more".

Veliki broj njegovih djela sadrži optičke iluzije. Nadrealizam odiše svakim korakom koji učinite u ovom muzeju, a čak i ako niste ljubitelj umjetnosti ili dobar poznavalac ostaćete zadivljeni genijalnošću velikog Dalija.

"Želim da moj muzej bude kao lavirint, divan nadrealistički objekat. Ljudi koji ga budu posjećivali odlaziće s osjećanjem da su imali teatralni san", rekao je Dali. Poslije obilaska muzeja osjećaćete se kao da ste izašli iz nekih njegovih nadrealnih djela.

Figeras s oko 40.000 stanovnika, stotinak kilometara udaljen od Barselone, ima brojne kulturne atrakcije i festivalska dešavanja za sve turiste koji ga posjete. U ovom šarmantnom gradiću se nalazi i Muzej umjetnosti naive, Muzej igračaka i druge atrakcije.

Kada prošetate ovim gradom zapazićete mješavinu arhitektonskih stilova, od baroka, preko neoklasicizma do moderne.

A kada se nauživate u Dalijevom muzeju i drugim kulturnim zdanjima, možete se odmoriti na jednom od trgova i predahneti na klupama ispod krošnji drveća ili svratiti u jedan od kafića u kojima ćete zateći srdačne Špance, ali i turiste koji razgledaju mape i pitaju se kuda dalje.

NN

Komentari / 0

Ostavite komentar