У Словенију ушло 1.100 избеглица из Хрватске

Словеначка полиција саопштила је да је до јутрос, из Хрватске, илегално ушло у Словенију више од 1.100 избеглица.

Регион 19.09.2015 | 09:40
У Словенију ушло 1.100 избеглица из Хрватске

Они су процесуирани на пријемном центру у Брежицама и пребачени у прихватна места по Словенији, јавила је словеначка агенција СТА.

Подаци о броју избеглица нису коначни, рекла је представница полиције Аленка Дреник.

На граничном прелазу Обрежје - Брегана још чека неколико стотина избеглица, а према неким извештајима има их и хиљаду.

На прелазу Ригонце, где је прошле ноћи границу покушало да пређе неколико стотина избеглица, остало их је око 40, а полиција претпоставља да су они преко ноћи остали на хрватској страни.

Такође, десетак избеглица повређено је синоћ када је словеначка полиција попрскала сузавцем групу избеглица који су покушали да пробију полицијски кордон на граници Хрватске и Словеније, на ничијој земљи код места Хармица, јавили су хрватски медији.

нцидент се одиграо нешто пре 22 сата, а полиција је употребила сузавац против, како наводи Хина, најагресивније групе од око 500 избеглица.

Накратко је дошло до гурања полицајаца и избеглица, а спрејем су попрскани и активисти који су се окупили на граничном прелазу да би затражили од Словеније да пусте избеглице на своју територију.

Избеглицама и активистима је пружена лекарска помоћ.

Према незваничним подацима, у Хармицу је стигао још један воз са око 50 избеглица.

Словеначка влада је раније саопштила да ће прихватати тражиоце азила, али ће депортовати свакога за кога закључи да је илегални мигрант.

Словенија је спремна да прими до 10.000 избеглица ако они затраже азил у тој земљи, изјавила је данас словеначка амбасадорка у Немачкој, Марта Кос Марко у интервјуу за немачке медије.

"Кад избеглице поднесу захтев за азил, ми их примамо и штитимо. Имамо капацитет да примимо до 10.000 избеглица", рекла је амбасадорка Словеније за данашње издање регионалног немачкој листа Рајнише пост.

Према њеним речима, уколико већи број избеглица буде затражио азил, Словенија ће затражити помоћ од Европске уније.

Извор: Н1

Коментари / 0

Оставите коментар