Србији остаје бар 10.000 миграната?

У случају да суседне земље потпуно затворе границе за азиланте, велики број људи могао би да буде "заглављен" у нашој земљи - без новца, папира и могућности да настави пут.

Србија 19.09.2015 | 10:10
Србији остаје бар 10.000 миграната?

Ако наши суседи подигну зидове и затворе се, у Србији би могло да остане "заглављено" више од 10.000 избеглица, процена је власти. У случају затварања граница, Влада је спремна да активира "план Б", сазнају "Новости".

Према том плану за ургентно збрињавање, ако буде превеликог прилива људи, у првој фази капацитети пет домаћих прихватних центара повећаће се за 150 одсто, односно са 800 на 1.200 места. У другој фази повећаће се на 3.000 места. Сваког дана у Србију и даље улази по две-три хиљаде миграната, кажу у Комесаријату за избеглице.

Ако број оних који остану "заробљени" код нас без новца, папира и могућности да наставе даље премаши бројку од 3.000, отвараће се додатни центри.

Да је ситуација драматична упозорио је и УНХЦР, који је скренуо пажњу "на нагомилавање избеглица и миграната у Србији услед пооштравања граничних контрола и затварања граница у суседним државама". Истичући да скоро 4.000 свакодневно улази у Грчку и наставља ка северу, представник УНХЦР-а Адријан Едвардс каже да је криза у порасту и да се пребацује из једне државе у другу.

Додао је и да строже граничне контроле, које је прво увела Мађарска, а потом и Хрватска, прете стварању уског грла у Србији "која није земља са јаким азилантским системом".

Уколико одлучи да се судски путем "обрачуна" са суседним државама које су затвориле границу због миграната, Србија ће морати да се обрати Међународном суду правде у Хагу.

Стручњаци за међународно право, међутим, наводе да би у том процесу пред нашом земљом био тежак задатак: доказивање да су суседи прекршили споразуме о прекограничном промету и да су нам тиме нанели штету.

О новонасталој ситуацији расправљаће данас и Влада Србије, као и Биро за координацију служби безбедности. Ово је била тема састанка и српског и мађарског шефа дипломатије Ивице Дачића и Петера Сијарта, као и министра полиције Небојше Стефановића.

Званичник из Будимпеште рекао је да су спремни да поново отворе ауто-пут на Хоргошу, ако српска полиција може да спречи нови притисак миграната.

На састанак европских лидера, 23. септембра, требало би да буду позвани и премијер Србије и шефови других земаља у окружењу због избегличке кризе - рекао је Дачић, док је Сијарто изразио жаљење због повређених српских новинара.

Мађарски шеф дипломатије је оштро критиковао и Хрватску и њене званичнике јер нису у стању да се носе са новонасталом ситуацијом.

И Хрватска је, по речима премијера Зорана Милановића, прешла на свој "план Б". Затворила је већину граничних прелаза према Србији, а промет према Словенији је отежан и питање је тренутка када ће бити обустављен. Избеглице лутају од Белог Манастира до Загреба, а у Товарнику постоји страх од заразе, јер су хигијенски услови катастрофални!

Нећемо избеглице више задржавати. Нећемо их пописивати, нахранићемо их и послати даље - поручио је Милановић непосредно пре него што су аутобуси и возови препуни избеглица кренули према хрватско-мађарској граници.

Извор: Новости

 

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

ЦИА

19.09.2015 07:33

Србија је на добром путу да успјешно уради све оно што нису успјели Деспоти,Цареви,Кнежеви,Краљеви,Дража Михајловић,Турска,Аустроугарска,Њемачка,Америка,Европска Унија,Нато а то је да постане Исламско-католичка држава.

ОДГОВОРИТЕ
Name

тарабици

19.09.2015 15:31

И ко видим да Срба неце бити. Негде це ко отици према северу.

Name

Београд на води

20.09.2015 07:29

Све то је дио пројекта Београд на води.

ОДГОВОРИТЕ