Srbiji ostaje bar 10.000 migranata?

U slučaju da susedne zemlje potpuno zatvore granice za azilante, veliki broj ljudi mogao bi da bude "zaglavljen" u našoj zemlji - bez novca, papira i mogućnosti da nastavi put.

Srbija 19.09.2015 | 10:10
Srbiji ostaje bar 10.000 migranata?

Aко naši susedi podignu zidove i zatvore se, u Srbiji bi moglo da ostane "zaglavljeno" više od 10.000 izbeglica, procena je vlasti. U slučaju zatvaranja granica, Vlada je spremna da aktivira "plan B", saznaju "Novosti".

Prema tom planu za urgentno zbrinjavanje, ako bude prevelikog priliva ljudi, u prvoj fazi kapaciteti pet domaćih prihvatnih centara povećaće se za 150 odsto, odnosno sa 800 na 1.200 mesta. U drugoj fazi povećaće se na 3.000 mesta. Svakog dana u Srbiju i dalje ulazi po dve-tri hiljade migranata, kažu u Komesarijatu za izbeglice.

Ako broj onih koji ostanu "zarobljeni" kod nas bez novca, papira i mogućnosti da nastave dalje premaši brojku od 3.000, otvaraće se dodatni centri.

Da je situacija dramatična upozorio je i UNHCR, koji je skrenuo pažnju "na nagomilavanje izbeglica i migranata u Srbiji usled pooštravanja graničnih kontrola i zatvaranja granica u susednim državama". Ističući da skoro 4.000 svakodnevno ulazi u Grčku i nastavlja ka severu, predstavnik UNHCR-a Adrijan Edvards kaže da je kriza u porastu i da se prebacuje iz jedne države u drugu.

Dodao je i da strože granične kontrole, koje je prvo uvela Mađarska, a potom i Hrvatska, prete stvaranju uskog grla u Srbiji "koja nije zemlja sa jakim azilantskim sistemom".

Ukoliko odluči da se sudski putem "obračuna" sa susednim državama koje su zatvorile granicu zbog migranata, Srbija će morati da se obrati Međunarodnom sudu pravde u Hagu.

Stručnjaci za međunarodno pravo, međutim, navode da bi u tom procesu pred našom zemljom bio težak zadatak: dokazivanje da su susedi prekršili sporazume o prekograničnom prometu i da su nam time naneli štetu.

O novonastaloj situaciji raspravljaće danas i Vlada Srbije, kao i Biro za koordinaciju službi bezbednosti. Ovo je bila tema sastanka i srpskog i mađarskog šefa diplomatije Ivice Dačića i Petera Sijarta, kao i ministra policije Nebojše Stefanovića.

Zvaničnik iz Budimpešte rekao je da su spremni da ponovo otvore auto-put na Horgošu, ako srpska policija može da spreči novi pritisak migranata.

Na sastanak evropskih lidera, 23. septembra, trebalo bi da budu pozvani i premijer Srbije i šefovi drugih zemalja u okruženju zbog izbegličke krize - rekao je Dačić, dok je Sijarto izrazio žaljenje zbog povređenih srpskih novinara.

Mađarski šef diplomatije je oštro kritikovao i Hrvatsku i njene zvaničnike jer nisu u stanju da se nose sa novonastalom situacijom.

I Hrvatska je, po rečima premijera Zorana Milanovića, prešla na svoj "plan B". Zatvorila je većinu graničnih prelaza prema Srbiji, a promet prema Sloveniji je otežan i pitanje je trenutka kada će biti obustavljen. Izbeglice lutaju od Belog Manastira do Zagreba, a u Tovarniku postoji strah od zaraze, jer su higijenski uslovi katastrofalni!

Nećemo izbeglice više zadržavati. Nećemo ih popisivati, nahranićemo ih i poslati dalje - poručio je Milanović neposredno pre nego što su autobusi i vozovi prepuni izbeglica krenuli prema hrvatsko-mađarskoj granici.

Izvor: Novosti

 

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

CIA

19.09.2015 09:33

Srbija je na dobrom putu da uspješno uradi sve ono što nisu uspjeli Despoti,Carevi,Kneževi,Kraljevi,Draža Mihajlović,Turska,Austrougarska,Njemačka,Amerika,Evropska Unija,Nato a to je da postane Islamsko-katolička država.

ODGOVORITE
Name

tarabici

19.09.2015 17:31

I ko vidim da Srba nece biti. Negde ce ko otici prema severu.

Name

Beograd na vodi

20.09.2015 09:29

Sve to je dio projekta Beograd na vodi.

ODGOVORITE