Настављена блокада границе у Орашју

Пољопривредници Жупаније посавске настављају блокаду граничног прелаза у Орашју одлучни да истрају у захтјеву за наплату подстицаја и штета од поплава које им Федерално министарству дугује од 2012. до 2014. године.

Босна и Херцеговина 17.09.2015 | 16:10
Настављена блокада границе у Орашју

Обманути смо у јулу када је писаним путем потврђено испуњење наших захтјева, кажу пољоприбредници и не пристају на понуђену половичну исплату од укупног дуга који износи 2,2 милиона марака.

„Нека дођу и кажу – нема подстицаја, ми ћемо кући. Боље је и то већ што нас вуку за нос и обмањују као да смо мала дјеца. Има људи који чекају паре од 2012. године, а највећи дио дуга је по основу губитака насталих у прошлогодишњим поплавама. За све вријеме министри и њихове пратеће службе уредно примају плате и живе удобно и на рачун наших пара, као и пореза и доприноса на сваки литар нафте , килограм сјемена или ђубрива и свега што уносимо у бразде, стаје, објекте за тов и друге послове. Срамота – ако не требамо ми њима, нека напусте фотеље јер не требају ни они нама", огорчен је Иво Косић из Бока код Орашја.

Нико се за три дана из Федералног Министарства пољопривреде на блокираном магистралном путу испред граничног прелаза није писмено или директно обратио учесницима протеста што је, оцијенили су, печат на дуготрајни бахат односа власти према пољопривреди у БиХ. Подршка учесницима блокаде стигла је од Жупанијске владе, а ресорни министар је, обавијештени смо, и данас у Сарајеву у потрази за рјешењем јер у блокади не губе и дангубе само пољопривредници.

„За ова три дана, а ми нећемо одустати ако треба и наредних стотину, трошкови и губици које имамо ми у Жупанији и остали који трпе због блокаде, близу су цифри коју тражимо за исплату", упозорио је предсједник Савеза удружења пољопривредника Жупаније Посавске, Видан Гргић.

Блокада границе у Орашју се наставља. Током дана пуштају се само возила хитне службе и за превоз опасних материја, а у предвечерје на сат или два, теретна возила за превоз роба, истичу у Савезу љути на поједине медије који су, кажу, објавили деблокаду и грубо дезинформисали и јавност и грађане.

БН ТВ

 

Коментари / 0

Оставите коментар