Nastavljena blokada granice u Orašju

Poljoprivrednici Županije posavske nastavljaju blokadu graničnog prelaza u Orašju odlučni da istraju u zahtjevu za naplatu podsticaja i šteta od poplava koje im Federalno ministarstvu duguje od 2012. do 2014. godine.

Bosna i Hercegovina 17.09.2015 | 16:10
Nastavljena blokada granice u Orašju

Obmanuti smo u julu kada je pisanim putem potvrđeno ispunjenje naših zahtjeva, kažu poljopribrednici i ne pristaju na ponuđenu polovičnu isplatu od ukupnog duga koji iznosi 2,2 miliona maraka.

„Neka dođu i kažu – nema podsticaja, mi ćemo kući. Bolje je i to već što nas vuku za nos i obmanjuju kao da smo mala djeca. Ima ljudi koji čekaju pare od 2012. godine, a najveći dio duga je po osnovu gubitaka nastalih u prošlogodišnjim poplavama. Za sve vrijeme ministri i njihove prateće službe uredno primaju plate i žive udobno i na račun naših para, kao i poreza i doprinosa na svaki litar nafte , kilogram sjemena ili đubriva i svega što unosimo u brazde, staje, objekte za tov i druge poslove. Sramota – ako ne trebamo mi njima, neka napuste fotelje jer ne trebaju ni oni nama", ogorčen je Ivo Kosić iz Boka kod Orašja.

Niko se za tri dana iz Federalnog Ministarstva poljoprivrede na blokiranom magistralnom putu ispred graničnog prelaza nije pismeno ili direktno obratio učesnicima protesta što je, ocijenili su, pečat na dugotrajni bahat odnosa vlasti prema poljoprivredi u BiH. Podrška učesnicima blokade stigla je od Županijske vlade, a resorni ministar je, obaviješteni smo, i danas u Sarajevu u potrazi za rješenjem jer u blokadi ne gube i dangube samo poljoprivrednici.

„Za ova tri dana, a mi nećemo odustati ako treba i narednih stotinu, troškovi i gubici koje imamo mi u Županiji i ostali koji trpe zbog blokade, blizu su cifri koju tražimo za isplatu", upozorio je predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednika Županije Posavske, Vidan Grgić.

Blokada granice u Orašju se nastavlja. Tokom dana puštaju se samo vozila hitne službe i za prevoz opasnih materija, a u predvečerje na sat ili dva, teretna vozila za prevoz roba, ističu u Savezu ljuti na pojedine medije koji su, kažu, objavili deblokadu i grubo dezinformisali i javnost i građane.

BN TV

 

Komentari / 0

Ostavite komentar