Већина Европљана мисли да "жене нису за науку"

Готово седам од 10 становника ЕУ сматра да жене немају капацитет да постану научнице високог нивоа, при чему мишљење деле и мушкарци и жене, показало је истраживање француског института ОпинионWаy, које показује да је реч о упорним предрасудама.

Занимљивости 17.09.2015 | 08:04
Већина Европљана мисли да "жене нису за науку"

У истраживању које је спроведено у Немачкој, Великој Британији, Шпанији, Француској и Италији за фондацију Л’Ореал, 66 одсто жена и 67 одсто мушкараца је оценило да жене немају могућности за врхунске научнике, а само 33 одсто испитаника оценило је да женама не недостаје ништа да би оствариле успех у овој области.

„Предрасуде према женама су веома упорне“, истакао је председник ОпинионWаy Иг Казнав у разговору за АФП. Према подацима Уједињених нација, регион у којем је највећи удео жена међу истраживачима су Латинска Америка и Кариби (45,2 одсто), док је Европа на другом месту (34 одсто), при чему у Европи предњаче источноевропске и балтичке земље - Летонија са 52,4 одсто, а следе Македонија, Литванија, Монако и Бугарска, док је Србија на шестом месту са 47,4 одсто.

Европска комисија организује и кампање за подстицање девојака и жена да се баве науком. Од земаља обухваћених истраживањем ОпинионWаy, Немачка је на претпоследњем, 40. месту на листи Унеска са уделом од 24,9 одсто, Италија на 28. месту са 33,8 одсто, Велика Британија на 21. месту са 37,9 одсто жена међу истраживачима, а Шпанија је тик испред са 38,1 одсто.

Највеће предрасуде имају Немци којих 71 одсто сматра да жене нису способне за висок ниво у науци, следе Италијани (70 одсто), па Французи и Британци (64 одсто) и Шпанци (63 одсто). Сваки четврти испитаник оценио је да женама недостаје самопоуздање, сваки пети је дао одговор професионална мрежа (21 одсто) и такмичарски дух (19 одсто), скоро сваки седми да им недостаје амбиција (15 одсто) и сваки осми (12 одсто) да имају мањак интересовања за науку.

Испитаници су одговорили и да женама фали упорност (11 одсто), рационалност и практичност (по 8 одсто), дисциплина и способност за науку (по 7 одсто). Испитаници су могли да дају више одговора.

Према мишљењу испитаника, занимања која највише одговарају женама су послови у социјалном сектору (38 одсто), комуникација (20 одсто) и језици (13 одсто), пренео је АФП.

Европљани ипак сматрају да се положај жена у науци променио, па две трећине Европљана (66 одсто) сматра да је удео жена међу добитницима Нобелове награде од покретања 1901. исувише мали јер износи три одсто, а 63 процената сматра да би било добро да у будућности удео мушкараца и жена међу добитницима Нобелове награде буде једнак.

Истраживање је спроведено на репрезентативном узорку од 5.032 одрасле особе, око 1.000 по земљи која је учествовала у истраживању, од 10. до 15. јуна, преко упитника на интернету.

Б 92

Коментари / 0

Оставите коментар