Većina Evropljana misli da "žene nisu za nauku"

Gotovo sedam od 10 stanovnika EU smatra da žene nemaju kapacitet da postanu naučnice visokog nivoa, pri čemu mišljenje dele i muškarci i žene, pokazalo je istraživanje francuskog instituta OpinionWay, koje pokazuje da je reč o upornim predrasudama.

Zanimljivosti 17.09.2015 | 08:04
Većina Evropljana misli da "žene nisu za nauku"

U istraživanju koje je sprovedeno u Nemačkoj, Velikoj Britaniji, Španiji, Francuskoj i Italiji za fondaciju L’Oreal, 66 odsto žena i 67 odsto muškaraca je ocenilo da žene nemaju mogućnosti za vrhunske naučnike, a samo 33 odsto ispitanika ocenilo je da ženama ne nedostaje ništa da bi ostvarile uspeh u ovoj oblasti.

„Predrasude prema ženama su veoma uporne“, istakao je predsednik OpinionWay Ig Kaznav u razgovoru za AFP. Prema podacima Ujedinjenih nacija, region u kojem je najveći udeo žena među istraživačima su Latinska Amerika i Karibi (45,2 odsto), dok je Evropa na drugom mestu (34 odsto), pri čemu u Evropi prednjače istočnoevropske i baltičke zemlje - Letonija sa 52,4 odsto, a slede Makedonija, Litvanija, Monako i Bugarska, dok je Srbija na šestom mestu sa 47,4 odsto.

Evropska komisija organizuje i kampanje za podsticanje devojaka i žena da se bave naukom. Od zemalja obuhvaćenih istraživanjem OpinionWay, Nemačka je na pretposlednjem, 40. mestu na listi Uneska sa udelom od 24,9 odsto, Italija na 28. mestu sa 33,8 odsto, Velika Britanija na 21. mestu sa 37,9 odsto žena među istraživačima, a Španija je tik ispred sa 38,1 odsto.

Najveće predrasude imaju Nemci kojih 71 odsto smatra da žene nisu sposobne za visok nivo u nauci, slede Italijani (70 odsto), pa Francuzi i Britanci (64 odsto) i Španci (63 odsto). Svaki četvrti ispitanik ocenio je da ženama nedostaje samopouzdanje, svaki peti je dao odgovor profesionalna mreža (21 odsto) i takmičarski duh (19 odsto), skoro svaki sedmi da im nedostaje ambicija (15 odsto) i svaki osmi (12 odsto) da imaju manjak interesovanja za nauku.

Ispitanici su odgovorili i da ženama fali upornost (11 odsto), racionalnost i praktičnost (po 8 odsto), disciplina i sposobnost za nauku (po 7 odsto). Ispitanici su mogli da daju više odgovora.

Prema mišljenju ispitanika, zanimanja koja najviše odgovaraju ženama su poslovi u socijalnom sektoru (38 odsto), komunikacija (20 odsto) i jezici (13 odsto), preneo je AFP.

Evropljani ipak smatraju da se položaj žena u nauci promenio, pa dve trećine Evropljana (66 odsto) smatra da je udeo žena među dobitnicima Nobelove nagrade od pokretanja 1901. isuviše mali jer iznosi tri odsto, a 63 procenata smatra da bi bilo dobro da u budućnosti udeo muškaraca i žena među dobitnicima Nobelove nagrade bude jednak.

Istraživanje je sprovedeno na reprezentativnom uzorku od 5.032 odrasle osobe, oko 1.000 po zemlji koja je učestvovala u istraživanju, od 10. do 15. juna, preko upitnika na internetu.

B 92

Komentari / 0

Ostavite komentar