Кери примио Вучића у Бијелој кући

Премијер Србије Александар Вучић разговарао је данас у Вашингтону са државним секретаром САД Џоном Керијем који је посебно истакао изузетне напоре које премијер и остали улажу у решавање мигрантске кризе.

Свијет 17.09.2015 | 07:20
Кери примио Вучића у Бијелој кући

Вучић је Керију пренео да се Србија према избеглицама понаша у складу са европским вредностима и да је потребно свеобухватно решење ЕУ за ту кризу.

"Не знам шта смо ми скривили да било ко испаљује сузавац на нашу територију, али сам рекао да ће Србија умети да заштити и сачува своју територију, суверенитет и интегритет", рекао је Вучић новинарима у Вашингтону.

Премијер Србије је додао да се нада да ће Европска унија 22. септембра, на састанку министара унутрашњих послова, донети свеобухватно решење за проблем избеглица и да ће се Србија понашати у складу са тим.

Он је додао да ће и амерички државни секретар разговарати о избегличкој кризи у Бриселу и Великој Британији и да ће том приликом тражити додатну стабилизацију прилика у Европи.

Србија ће, додао је Вучић, наставити да буде толерантна и солидарна, али никоме не може да дозволи да јој пребијају новинаре.

Кери је пред почетак састанка рекао да САД поздрављају "транзицију која је у току, у оквиру споразума из 2013. године измеду Србије и Косова".

"Предстоји још посла, као што то премијер зна, али мислим да се он и други директно суочавају с тим изазовом и то је веома важно", рекао је Кери, саопштио је Стејт департмент.

"Планирамо да разговарамо и о развијању економских и енергетских односа. То су кљуцне компоненте свих независних држава у региону и ми признајемо да увек постоје притисци различитих суседа. Упркос томе, поздрављамо снажну жељу премијера и његове земље да јачају односе са Европом, Сједињеним Државама на избалансиран и промишљен нацин", рекао је амерички званичници.

Вучић је рекао да очекује подршку САД и на будућем путу Србије.

"Желимо још једном да се захвалимо на вашим похвалама нашем тешком и мукотрпном раду на решавању мигрантске кризе, мислим да смо много тога урадили у складу са европским вредностима а не само европским правилима", рекао је Вучић.

"Волели бисмо да видимо Србију као малог али поузданог партнера САД у будућности", закључио је он.

Премијер Вучић одржао је вечерас предавање на вашингтонском Брукингс институту о будућности Србије, са којег је поручио да Србија жели да се поново позиционира као мирна и демократска држава.

"Ми желимо да поново позиционирамо Србију на другачији начин, да буде мирољубива и демократска држава", рекао је Вучић и додао да би наша земља била веома лојална чланица ЕУ.

Он је истакао да је најважнији циљ Србије да остане на европском путу, али је додао да наша земља жели да има добре и нормалне односе са Русијом, објавио је Институт на свом Твитер налогу.

Током предавања под називом "Будућност Србије: изазови и шансе за регионалну стабилност, помирење и интеграцију", Вучић се осврнуо и на актуелну избегличку кризу, истакавши да се Србија по том питању понаша у складу са европским вредностима.

"Не претварамо се да смо велика и значајна земља, али ми смо сад у центру глобалних проблема", објаснио је премијер, наведено је на Твитер налогу Брукингс института.

Он је оценио да Европа од почетка није била спремна за све тескоће у ситуацији са избелицама.

"Једини начин да се превазиђу све тешкоће и препреке у ситуацији са избелицама је да се ради заједно", рекао је он и додао да Србија чини све да се опходи према избеглицама на веома хуман начин.

Лако је критиковати ЕУ данас, али ЕУ остаје атрактиван модел друштва и зато избелице иду ка ЕУ, закључио је Вучић.

У дебати је учествовао и мађарски амбасадор у САД који је бранио ставове Мађарске и позвао на сарадњу.

Извор: Блиц

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

СДС=РС

17.09.2015 05:33

Што КЕРИ не прими избјеглице ? Америка је и урадила све да би те избјеглице и постале. Србијо имаћеш ти проблема великих са ти избјеглицама. Амери су све то испланирали прије 10година. Тешко се ономе кога Америка хвали.

ОДГОВОРИТЕ
Name

беркан

17.09.2015 07:04

Нису Амери већ ватикански римски језуити а Амери су само њихови некадашњи римски гладијатори или топовска храна...

Name

Ја

17.09.2015 05:37

Отисао издајник да узме лову за велеиздају! Све се поклапа сто се тице њега и продаје Србије!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре - Ја

17.09.2015 08:26

Која си ти будала!

Name

Ја

17.09.2015 19:43

А ти си малоумна сировина...

Name

опет исто

17.09.2015 05:41

Теби су вец претукли новинаре! Не лупај како Србија(тј.ти)неце дозволити да јој туку новинаре. Следеци за батине је народ,и то цес дозволити!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Серафим

17.09.2015 06:01

Препуна је Србија екстремних балија, Сандзак је после Косова најекстремнији, а сада су захваљујуци Вуцицу скутоноси добили милионско појацање бице црних Србцица ко мрава.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Адолф

17.09.2015 06:25

А тек Жидови и остали? Шта да радимо, да опет отворимо Аушвиц па да "туширамо" неподобне, а Серафиме?

Name

001

17.09.2015 06:56

Ништа ти није тачно осим да ће бити мали црни Срба,јер већ има неколико случајева гдје су се удомацили код елитни татиних кћерки. И још кад пробају готово је то.

Name

Освит

17.09.2015 06:04

Село гори а баба се цесља

ОДГОВОРИТЕ
Name

додо

17.09.2015 06:55

Велеиздајник.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Француз

17.09.2015 07:01

Несто сви милију Србе ово задњо вријеме !!? Колинда Додика ,Кери Вуцица .. Имамо двије опције. Ил те милује после свалерања .. вријеме це то показат .. Ни једна од ови опција није добра .. Опрез

ОДГОВОРИТЕ
Name

Француз

17.09.2015 07:17

Зена те милује прије или после свалерања ...