Keri primio Vučića u Bijeloj kući

Premijer Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas u Vašingtonu sa državnim sekretarom SAD Džonom Kerijem koji je posebno istakao izuzetne napore koje premijer i ostali ulažu u rešavanje migrantske krize.

Svijet 17.09.2015 | 07:20
Keri primio Vučića u Bijeloj kući

Vučić je Keriju preneo da se Srbija prema izbeglicama ponaša u skladu sa evropskim vrednostima i da je potrebno sveobuhvatno rešenje EU za tu krizu.

"Ne znam šta smo mi skrivili da bilo ko ispaljuje suzavac na našu teritoriju, ali sam rekao da će Srbija umeti da zaštiti i sačuva svoju teritoriju, suverenitet i integritet", rekao je Vučić novinarima u Vašingtonu.

Premijer Srbije je dodao da se nada da će Evropska unija 22. septembra, na sastanku ministara unutrašnjih poslova, doneti sveobuhvatno rešenje za problem izbeglica i da će se Srbija ponašati u skladu sa tim.

On je dodao da će i američki državni sekretar razgovarati o izbegličkoj krizi u Briselu i Velikoj Britaniji i da će tom prilikom tražiti dodatnu stabilizaciju prilika u Evropi.

Srbija će, dodao je Vučić, nastaviti da bude tolerantna i solidarna, ali nikome ne može da dozvoli da joj prebijaju novinare.

Keri je pred početak sastanka rekao da SAD pozdravljaju "tranziciju koja je u toku, u okviru sporazuma iz 2013. godine izmedu Srbije i Kosova".

"Predstoji još posla, kao što to premijer zna, ali mislim da se on i drugi direktno suočavaju s tim izazovom i to je veoma važno", rekao je Keri, saopštio je Stejt department.

"Planiramo da razgovaramo i o razvijanju ekonomskih i energetskih odnosa. To su kljucne komponente svih nezavisnih država u regionu i mi priznajemo da uvek postoje pritisci različitih suseda. Uprkos tome, pozdravljamo snažnu želju premijera i njegove zemlje da jačaju odnose sa Evropom, Sjedinjenim Državama na izbalansiran i promišljen nacin", rekao je američki zvaničnici.

Vučić je rekao da očekuje podršku SAD i na budućem putu Srbije.

"Želimo još jednom da se zahvalimo na vašim pohvalama našem teškom i mukotrpnom radu na rešavanju migrantske krize, mislim da smo mnogo toga uradili u skladu sa evropskim vrednostima a ne samo evropskim pravilima", rekao je Vučić.

"Voleli bismo da vidimo Srbiju kao malog ali pouzdanog partnera SAD u budućnosti", zaključio je on.

Premijer Vučić održao je večeras predavanje na vašingtonskom Brukings institutu o budućnosti Srbije, sa kojeg je poručio da Srbija želi da se ponovo pozicionira kao mirna i demokratska država.

"Mi želimo da ponovo pozicioniramo Srbiju na drugačiji način, da bude miroljubiva i demokratska država", rekao je Vučić i dodao da bi naša zemlja bila veoma lojalna članica EU.

On je istakao da je najvažniji cilj Srbije da ostane na evropskom putu, ali je dodao da naša zemlja želi da ima dobre i normalne odnose sa Rusijom, objavio je Institut na svom Tviter nalogu.

Tokom predavanja pod nazivom "Budućnost Srbije: izazovi i šanse za regionalnu stabilnost, pomirenje i integraciju", Vučić se osvrnuo i na aktuelnu izbegličku krizu, istakavši da se Srbija po tom pitanju ponaša u skladu sa evropskim vrednostima.

"Ne pretvaramo se da smo velika i značajna zemlja, ali mi smo sad u centru globalnih problema", objasnio je premijer, navedeno je na Tviter nalogu Brukings instituta.

On je ocenio da Evropa od početka nije bila spremna za sve teskoće u situaciji sa izbelicama.

"Jedini način da se prevaziđu sve teškoće i prepreke u situaciji sa izbelicama je da se radi zajedno", rekao je on i dodao da Srbija čini sve da se ophodi prema izbeglicama na veoma human način.

Lako je kritikovati EU danas, ali EU ostaje atraktivan model društva i zato izbelice idu ka EU, zaključio je Vučić.

U debati je učestvovao i mađarski ambasador u SAD koji je branio stavove Mađarske i pozvao na saradnju.

Izvor: Blic

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

SDS=RS

17.09.2015 05:33

Što KERI ne primi izbjeglice ? Amerika je i uradila sve da bi te izbjeglice i postale. Srbijo imaćeš ti problema velikih sa ti izbjeglicama. Ameri su sve to isplanirali prije 10godina. Teško se onome koga Amerika hvali.

ODGOVORITE
Name

berkan

17.09.2015 07:04

Nisu Ameri već vatikanski rimski jezuiti a Ameri su samo njihovi nekadašnji rimski gladijatori ili topovska hrana...

Name

Ja

17.09.2015 05:37

Otisao izdajnik da uzme lovu za veleizdaju! Sve se poklapa sto se tice njega i prodaje Srbije!

ODGOVORITE
Name

Re - Ja

17.09.2015 08:26

Koja si ti budala!

Name

Ja

17.09.2015 19:43

A ti si maloumna sirovina...

Name

opet isto

17.09.2015 05:41

Tebi su vec pretukli novinare! Ne lupaj kako Srbija(tj.ti)nece dozvoliti da joj tuku novinare. Sledeci za batine je narod,i to ces dozvoliti!!!

ODGOVORITE
Name

Serafim

17.09.2015 06:01

Prepuna je Srbija ekstremnih balija, Sandzak je posle Kosova najekstremniji, a sada su zahvaljujuci Vucicu skutonosi dobili milionsko pojacanje bice crnih Srbcica ko mrava.

ODGOVORITE
Name

Adolf

17.09.2015 06:25

A tek Židovi i ostali? Šta da radimo, da opet otvorimo Aušvic pa da "tuširamo" nepodobne, a Serafime?

Name

001

17.09.2015 06:56

Ništa ti nije tačno osim da će biti mali crni Srba,jer već ima nekoliko slučajeva gdje su se udomacili kod elitni tatinih kćerki. I još kad probaju gotovo je to.

Name

Osvit

17.09.2015 06:04

Selo gori a baba se ceslja

ODGOVORITE
Name

dodo

17.09.2015 06:55

Veleizdajnik.

ODGOVORITE
Name

Francuz

17.09.2015 07:01

Nesto svi miliju Srbe ovo zadnjo vrijeme !!? Kolinda Dodika ,Keri Vucica .. Imamo dvije opcije. Il te miluje posle svaleranja .. vrijeme ce to pokazat .. Ni jedna od ovi opcija nije dobra .. Oprez

ODGOVORITE
Name

Francuz

17.09.2015 07:17

Zena te miluje prije ili posle svaleranja ...