Хрвати превозе избјеглице марицама

Три полицијске марице и два комбија дочекују избјеглице, који из Србије улазе у Хрватску, и пребацују их до полицијске станице у Товарнику на регистрацију.

Регион 16.09.2015 | 18:11
Хрвати превозе избјеглице марицама

Избјеглице и даље готово сваког тренутка пристижу у Товарник, гдје се спроводе прве безбједносне мјере и прихват, да би их одатле хрватске надлежне службе слале према Јежеву, недалеко од Загреба, јавља агенција Хина.

Према посљедњим подацима хрватског МУП-а, укупно 373 избјеглице, од чега 225 мушкараца, 75 жена и 73 дјетета примљено је до 14 часова у полицијској станици у Товарнику.

С обзиром на динамику њиховог доласка, у Товарнику их је већ и много више, али тачан број није могуће процијенити.

У полицији истичу да су током поподнева у три аутобуса према главном регистрационом центру у Јежево упућене 163 особе, а први аутобус већ је стигао.

Начелник штаба заштите и спасавања Вуковарско-сремске жупаније Здравко Келић потврдио је да екипе за прихват избјеглица за сада добро одрађују посао и додао да се не искључује могућност отварања нових прихватних центара дуж границе са Србијом уколико избјеглице крену, рецимо, према Бајкову или Илоку.

Воз за прихват избјеглица са 11 вагона кренуо је из Загреба за Винковце и може да прими више од 1.000 путника, потврдила је портпаролка Хрватских жељезница Ивана Чубелић која није могла дати прецизније податке о повратној дестинацији воза.

Хрватски медији, пак, наводе да ће се воз вратити у Загреб, а избјеглице бити смјештене у Центар за азиланте у градском насељу Дугаве.

Загребачки градоначелник Милан Бандић поручио је да је престоница спремна за прихват избјеглица, већином из Сирије, које су кренуле из Товарника.

Најавио је да ће Град Загреб, заједно с хрватском владом, обезбиједити толико мјеста колико буде потребно за квоту која припада Хрватској, преноси "Јутарњи лист".

- У року 48 сати прихватићемо 2.000 људи, односно онолико колико буде потребно - рекао је Бандић и додао да ће им на располагању бити дворане и други простори који се могу прилагодити како би избјеглице добиле кров над главом и топли оброк.

Позив за прихват избјеглица упутио је Загрепчанима за које каже да су "солидарни, добронамјерни и имају велико срце".

Иначе, према ријечима министра унутрашњих послова Ранка Остојића Хрватска ових дана очекује долазак око 4.000 избјеглица, које ће бити смјештене у центрима у Јежеву, Дугавама, Кутини, Сиску и Товарнику, а уколико буде потребно биће активирани и додатни капацитети.

И министар здравља Синиша Варга је на трену - избјеглице имају медицинску заштиту, пролазе здравствени преглед, регистрацију и утврђивање статуса.

Нова група од око 50 избјеглица из Сирије и из земаља Блиског истока стигла је око 13 сати на гранични прелаз са Хрватском, Шид-Товарник одакле ће покушати да стигну до Њемачке и других земаља.

Избјеглице су до прелаза стигли такси возилима са југа Србије.

Како је Тањугу рекао један од њих, који путује са братом и његовом дјевојком, вожњу су им наплатили 150 евра.

На питање да ли зна куда иде, одговорио је да зна, да је то Хрватска и додао да им је циљ да дођу до Њемачке.

Међутим, за разлику од њега било је и оних који су новинаре, али и екипу Црвеног крста Шид питали како тачно да уђу у Хрватску и зашто не могу на званични гранични прелаз, већ морају да иду кроз њиве.

- Да ли је то Европа и како ми одатле да дођемо у Њемачку? - упитао је један од њих, и показујући палац упитао да ли ће у Хрватској морати да се региструју.

Екипа Црвеног крста Шид пристиглим избјеглицама уручила је ланч пакете.

Како је Тањугу речено до сада их је, не рачунајући ову групу на том граничном прелазу, у Хрватску ушло око 330.

 

 

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

ЈА

16.09.2015 16:36

Људи да ли ви несто приметите на,овим избјеглицама???Мени лично је много сумњиво сто,су то само Мушкарци измедју 20 и 30 Година!!!Дјесу Старци,Мала Дјеца(много их је мало)и на крају Жене???Мени ово висе личи на неку,Исламску(Муслиманску)Инвазију!!!Али ОК то је само моје мисљење!!!Поззз

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТИ

16.09.2015 17:17

Мишљења су попут чмарова. Свако их има.

Name

xx

16.09.2015 17:05

Бице проблема велики ста раде амери

ОДГОВОРИТЕ
Name

ијк

16.09.2015 17:10

Од 373 избјеглица, 225 мушкараца???

ОДГОВОРИТЕ