Hrvati prevoze izbjeglice maricama

Tri policijske marice i dva kombija dočekuju izbjeglice, koji iz Srbije ulaze u Hrvatsku, i prebacuju ih do policijske stanice u Tovarniku na registraciju.

Region 16.09.2015 | 18:11
Hrvati prevoze izbjeglice maricama

Izbjeglice i dalje gotovo svakog trenutka pristižu u Tovarnik, gdje se sprovode prve bezbjednosne mjere i prihvat, da bi ih odatle hrvatske nadležne službe slale prema Јeževu, nedaleko od Zagreba, javlja agencija Hina.

Prema posljednjim podacima hrvatskog MUP-a, ukupno 373 izbjeglice, od čega 225 muškaraca, 75 žena i 73 djeteta primljeno je do 14 časova u policijskoj stanici u Tovarniku.

S obzirom na dinamiku njihovog dolaska, u Tovarniku ih je već i mnogo više, ali tačan broj nije moguće procijeniti.

U policiji ističu da su tokom popodneva u tri autobusa prema glavnom registracionom centru u Јeževo upućene 163 osobe, a prvi autobus već je stigao.

Načelnik štaba zaštite i spasavanja Vukovarsko-sremske županije Zdravko Kelić potvrdio je da ekipe za prihvat izbjeglica za sada dobro odrađuju posao i dodao da se ne isključuje mogućnost otvaranja novih prihvatnih centara duž granice sa Srbijom ukoliko izbjeglice krenu, recimo, prema Bajkovu ili Iloku.

Voz za prihvat izbjeglica sa 11 vagona krenuo je iz Zagreba za Vinkovce i može da primi više od 1.000 putnika, potvrdila je portparolka Hrvatskih željeznica Ivana Čubelić koja nije mogla dati preciznije podatke o povratnoj destinaciji voza.

Hrvatski mediji, pak, navode da će se voz vratiti u Zagreb, a izbjeglice biti smještene u Centar za azilante u gradskom naselju Dugave.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić poručio je da je prestonica spremna za prihvat izbjeglica, većinom iz Sirije, koje su krenule iz Tovarnika.

Najavio je da će Grad Zagreb, zajedno s hrvatskom vladom, obezbijediti toliko mjesta koliko bude potrebno za kvotu koja pripada Hrvatskoj, prenosi "Јutarnji list".

- U roku 48 sati prihvatićemo 2.000 ljudi, odnosno onoliko koliko bude potrebno - rekao je Bandić i dodao da će im na raspolaganju biti dvorane i drugi prostori koji se mogu prilagoditi kako bi izbjeglice dobile krov nad glavom i topli obrok.

Poziv za prihvat izbjeglica uputio je Zagrepčanima za koje kaže da su "solidarni, dobronamjerni i imaju veliko srce".

Inače, prema riječima ministra unutrašnjih poslova Ranka Ostojića Hrvatska ovih dana očekuje dolazak oko 4.000 izbjeglica, koje će biti smještene u centrima u Јeževu, Dugavama, Kutini, Sisku i Tovarniku, a ukoliko bude potrebno biće aktivirani i dodatni kapaciteti.

I ministar zdravlja Siniša Varga je na trenu - izbjeglice imaju medicinsku zaštitu, prolaze zdravstveni pregled, registraciju i utvrđivanje statusa.

Nova grupa od oko 50 izbjeglica iz Sirije i iz zemalja Bliskog istoka stigla je oko 13 sati na granični prelaz sa Hrvatskom, Šid-Tovarnik odakle će pokušati da stignu do Njemačke i drugih zemalja.

Izbjeglice su do prelaza stigli taksi vozilima sa juga Srbije.

Kako je Tanjugu rekao jedan od njih, koji putuje sa bratom i njegovom djevojkom, vožnju su im naplatili 150 evra.

Na pitanje da li zna kuda ide, odgovorio je da zna, da je to Hrvatska i dodao da im je cilj da dođu do Njemačke.

Međutim, za razliku od njega bilo je i onih koji su novinare, ali i ekipu Crvenog krsta Šid pitali kako tačno da uđu u Hrvatsku i zašto ne mogu na zvanični granični prelaz, već moraju da idu kroz njive.

- Da li je to Evropa i kako mi odatle da dođemo u Njemačku? - upitao je jedan od njih, i pokazujući palac upitao da li će u Hrvatskoj morati da se registruju.

Ekipa Crvenog krsta Šid pristiglim izbjeglicama uručila je lanč pakete.

Kako je Tanjugu rečeno do sada ih je, ne računajući ovu grupu na tom graničnom prelazu, u Hrvatsku ušlo oko 330.

 

 

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

JA

16.09.2015 16:36

Ljudi da li vi nesto primetite na,ovim izbjeglicama???Meni lično je mnogo sumnjivo sto,su to samo Muškarci izmedju 20 i 30 Godina!!!Djesu Starci,Mala Djeca(mnogo ih je malo)i na kraju Žene???Meni ovo vise liči na neku,Islamsku(Muslimansku)Invaziju!!!Ali OK to je samo moje misljenje!!!Pozzz

ODGOVORITE
Name

TI

16.09.2015 17:17

Mišljenja su poput čmarova. Svako ih ima.

Name

xx

16.09.2015 17:05

Bice problema veliki sta rade ameri

ODGOVORITE
Name

ijk

16.09.2015 17:10

Od 373 izbjeglica, 225 muškaraca???

ODGOVORITE