Оптужница против цариника због мита

Тужилаштво БиХ је подигло оптужницу против Енвера Сарајлића, рођеног 10.10.1971. године у мјесту Обреновци, општина Зеница, настањеног у Зеници, засполеног у Управи за индиректно опорезивање БиХ, на позицији цариник.

Босна и Херцеговина 16.09.2015 | 11:40
Оптужница против цариника због мита

Према наводима оптужнице, оптужени се терети да је као службено лице у институцијама Босне и Херцеговине захтијевао и примио дар како би у оквиру својих овлаштења извршио радњу коју би морао извршити.

Оптужени се терети да је у децембру 2014. године, у циљу прибављања противправне имовинске користи, на међународном граничном прелазу Брод, приликом уласка из Хрватске у БиХ, одређеном лицу које је намјеравало привремено, за вријеме годишњег одмора увести два скутера за спорт захтијевао и примио дар како би истом омогућио увоз скутера, иако је у оквиру својих овлаштења био обавезан извршити ту радњу без накнаде.

Наведено лице је приликом контролног прегледа, путника и ствари, дало на увид потребну документацију за поменуте скутере, тражећи од оптуженог да му појасни даљу процедуру привременог увоза, али је Сарајлић и поред тога што је детаљно био упознат са прописима, односно начином привременог увоза уз ослобађање од плаћања увозних дажбина, како би извршио увоз скутера од лица затражио износ од 100,00 евра, који му је лице уз одређене дарове у службним просторијама граничног прелаза и предало.

Након уласка на територију БиХ, лице је заустављено и контролисано од стране контролних царинских органа ЈГП, гдје је појаснио како је наведене скутере увезао и том приликом предао новац и друге дарове царинском службенику.

Оптужени се терети да је починио кривично дјело Примање дара и других облика користи из члана 217. став 2. Кривичног закона Босне и Херцеговине.

(Н1)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Хахаха

16.09.2015 09:55

А да ли се зна за аутобусе на пример који долазе из њемацке и прелазе границу,возаци скупљају паре и плацају полицајцима то није криминал и да казу да сто пре продјемо сви по 5€ или 2,5€ гдје те паре иду командиру стразе и осталим.Лицно сам оцима видио како возац предаје новац полицајцима ал ок следеци пут оловка(камера тон )па на тв.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сумњово

16.09.2015 10:14

лицно сам видео да сваки прелазак комбија са путницимаиз иностранства се плаца од 20е па на висе...

ОДГОВОРИТЕ
Name

сноуден

16.09.2015 10:25

Бркас сине тезе полилицајци и цариници нису исто.Царона узима отима а полицију стављају у исти кос.То је огромна разлика.Полицоја нема са робом ниста ввец царина.

ОДГОВОРИТЕ
Name

белај

16.09.2015 10:29

Све је то сића од лопова без крупних риба, да народ крене да живи нормално у овој десетогодишњој својој муци са проблемима свих врста, посебно економско неуређеним односима у БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

тенис

16.09.2015 12:25

Када це се у УИО покренути истрага о увозу базног уља и соли за путеве гдје је дрзава остецена за десетине милиона км.Овај да је био у затвору и данас би радио,а не под суспензијом,јер сви упослени који су били у затвору раде и јос су неки добили унапредјења.У овој институцији ако ниси у дилу са сефовима и ако не рекетарис за њих нема те нигдје.

ОДГОВОРИТЕ