Optužnica protiv carinika zbog mita

Tužilaštvo BiH je podiglo optužnicu protiv Envera Sarajlića, rođenog 10.10.1971. godine u mjestu Obrenovci, opština Zenica, nastanjenog u Zenici, zaspolenog u Upravi za indirektno oporezivanje BiH, na poziciji carinik.

Bosna i Hercegovina 16.09.2015 | 11:40
Optužnica protiv carinika zbog mita

Prema navodima optužnice, optuženi se tereti da je kao službeno lice u institucijama Bosne i Hercegovine zahtijevao i primio dar kako bi u okviru svojih ovlaštenja izvršio radnju koju bi morao izvršiti.

Optuženi se tereti da je u decembru 2014. godine, u cilju pribavljanja protivpravne imovinske koristi, na međunarodnom graničnom prelazu Brod, prilikom ulaska iz Hrvatske u BiH, određenom licu koje je namjeravalo privremeno, za vrijeme godišnjeg odmora uvesti dva skutera za sport zahtijevao i primio dar kako bi istom omogućio uvoz skutera, iako je u okviru svojih ovlaštenja bio obavezan izvršiti tu radnju bez naknade.

Navedeno lice je prilikom kontrolnog pregleda, putnika i stvari, dalo na uvid potrebnu dokumentaciju za pomenute skutere, tražeći od optuženog da mu pojasni dalju proceduru privremenog uvoza, ali je Sarajlić i pored toga što je detaljno bio upoznat sa propisima, odnosno načinom privremenog uvoza uz oslobađanje od plaćanja uvoznih dažbina, kako bi izvršio uvoz skutera od lica zatražio iznos od 100,00 evra, koji mu je lice uz određene darove u službnim prostorijama graničnog prelaza i predalo.

Nakon ulaska na teritoriju BiH, lice je zaustavljeno i kontrolisano od strane kontrolnih carinskih organa JGP, gdje je pojasnio kako je navedene skutere uvezao i tom prilikom predao novac i druge darove carinskom službeniku.

Optuženi se tereti da je počinio krivično djelo Primanje dara i drugih oblika koristi iz člana 217. stav 2. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

(N1)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Hahaha

16.09.2015 09:55

A da li se zna za autobuse na primer koji dolaze iz njemacke i prelaze granicu,vozaci skupljaju pare i placaju policajcima to nije kriminal i da kazu da sto pre prodjemo svi po 5€ ili 2,5€ gdje te pare idu komandiru straze i ostalim.Licno sam ocima vidio kako vozac predaje novac policajcima al ok sledeci put olovka(kamera ton )pa na tv.

ODGOVORITE
Name

Sumnjovo

16.09.2015 10:14

licno sam video da svaki prelazak kombija sa putnicimaiz inostranstva se placa od 20e pa na vise...

ODGOVORITE
Name

snouden

16.09.2015 10:25

Brkas sine teze polilicajci i carinici nisu isto.Carona uzima otima a policiju stavljaju u isti kos.To je ogromna razlika.Policoja nema sa robom nista vvec carina.

ODGOVORITE
Name

belaj

16.09.2015 10:29

Sve je to sića od lopova bez krupnih riba, da narod krene da živi normalno u ovoj desetogodišnjoj svojoj muci sa problemima svih vrsta, posebno ekonomsko neuređenim odnosima u BiH.

ODGOVORITE
Name

tenis

16.09.2015 12:25

Kada ce se u UIO pokrenuti istraga o uvozu baznog ulja i soli za puteve gdje je drzava ostecena za desetine miliona km.Ovaj da je bio u zatvoru i danas bi radio,a ne pod suspenzijom,jer svi uposleni koji su bili u zatvoru rade i jos su neki dobili unapredjenja.U ovoj instituciji ako nisi u dilu sa sefovima i ako ne reketaris za njih nema te nigdje.

ODGOVORITE