Да ли је Земаљски музеј институција БиХ?

У Сарајеву је данас свечано отворен Земаљски музеј, који протекле три године није радио због недостатка материјалних средстава. Отварању је преходило потписивање Меморандума о разумијевању с циљем финансијске подршке раду Земаљског музеја, али и још шест институција културе.

Босна и Херцеговина 15.09.2015 | 22:45
Да ли је Земаљски музеј институција БиХ?

Иако министар цивилних послова у Савјету министара БиХ Адил Османовић истиче да се ради о институцијама од општег интереса и значаја за БиХ, његов замјеник Ђорђе Миличевић истиче да су то институције Федерације БиХ које ће се, када је у питању буџет Заједничких институција БиХ, као и до сада финасирати само из грантова.

Меморандум о разумијевању, који су данас уз присуство америчког амбасадора у БиХ потписали министар Османовић, те представници неколико кантона и општина из Федерације БиХ, није био прихватљив за српске министре у Савјету министара БиХ.

"Представници Републике Српске у Савјету министара БиХ нису могли прихватити да се седам културних институција, међу којима је и Земаљски музеј, финансирају из буџета Заједничких институција, јер су то институције за које је надлежна Федерација БиХ и кантони", каже замјеник министра цивилних послова Ђорђе Миличевић.

БН ТВ

Коментари / 31

Оставите коментар
Name

Запис о земљи

15.09.2015 18:06

Земаљски музеј Сарајево,ту био ту ће и да остане,то сад што га неко не сматра својим је његово право и то мишљење неће имати значајну улогу у представљању музеја широј свјетској јавности.РС је се одрекла и Босне и босанског,то је клише који мало ко може протумачити. Још да додам да термин"заједничке институције"није уставна категорија,"заједничке институције"не постоје.Уздравље

ОДГОВОРИТЕ
Name

Заједничке

15.09.2015 18:41

...је најприкладнији термин за оно што је састављено од дијелова. Буди срећан што су још увијек заједничке. Заједнице се често раставе-распадну.БиХ је као брак.

Name

Музеј

15.09.2015 18:45

Свака част на овом писању, потуно се слажем са вашом контатацијом.

Name

ВОЈВОДА

15.09.2015 19:03

Ко то каже, ко то лаже да се ово не може протумачити? Пре свега, ово је лош брак који су нам наметнули светски хохштаплери, а сложићеш се да је боље добар развод, него лош брак. Толико о клишеима. Друго, ко то каже, ко то лаже да је термин или боље речено синтагма 'заједничке институције' вануставна категорија? БиХ је заједница држава, боље речено квази држава и отуда синтагма 'заједничке институције', јер бх нпр. нема Владу већ Савет министара и да не наводим друге примере због чега нпр. именовања, а не избори, пошто немам намеру да те даље убеђујем.

Name

за писменог

16.09.2015 05:55

Па добро откад је бре војвода име цовеце или како оно реце "аналфабети ",у ком је то падезу маме ти ?Не резили се висе цовеце сто би рекао нас народ.

Name

ВОЈВОДА

16.09.2015 11:43

Не разумеш се ти у ''падежи''. Илузорно би ти било објашњавати. Одустајем, што у преводу значи, паметнији попушта. Али с друге стране, кад боље размислим, кад би паметнињи увек попуштали, будале бво владале светом. Размислићу. Ипак.

Name

ЗА НЕПИСМЕНОГ:

16.09.2015 15:30

'Ајде неписмени, реци ти нама којим почетним словом се пишу надимци, кад си тако паметан, мада ти нећу открити је ли ово моје властито име или надимак.

Name

Зеро

15.09.2015 18:29

Дрзавни,цим је земаљски.Мозе то и Миле да призна ал да буде под сатором.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВОЈВОДА

15.09.2015 19:07

Ала смо паметни, госн НУЛА (твоје име ан франсе, ако ниси знао)! Алал вера на расуђивању. Чиме се храниш па си тако паметан?!

Name

небитан

15.09.2015 19:24

Ма какви музеји, ста це нама музеји. То је за цивилизоване будале из европе. За нас је корида у цевљановицима, фарма, велики брат, парови, Додик под сатором и остали простаклук(сељакљук).

Name

Грга

15.09.2015 18:37

Српски Народ у БиХ воде тоталне незналице. Земаљски музеј је културна баштина ове земље којој припади и Српски народ. Кроз ту институцију од културно историјског значаја представља се имиџ једне земље њене историје, народа и културе. Одрицањем од свега што носи назив БиХ или Босански Срби се заправо одричу сами од себе самих. Срби из БиХ немају другу у свијету признату земљу да би боље штитила њихове интересе. Уздајући се у матицу Србију много српске дјеце како на спортском, културном, умјетничком, зналачком, стваралачком и сваком другом умијећу није и никада неће угледати свјетлост дана. Умјесто да се боре за оно што јесте и њихово вак вијекова и што им неоспорно припада Срби залуђени будибог са нама чиме се глатко одричу свега. За једно 50 година унапријед то ће нас скупо коштати. Тек тада ћемо да видимо последице свега оног чега смо се одрекли али биће нам касно !

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВОЈВОДА

15.09.2015 19:17

Грга немој нас бранити, матере ти. Шта ће нам бх, кад имамо нашу лепу Српску. Ти буди и македонски Словенац ако хоћеш,а ја никад босански Србин. Кад си толико паметан, реци нам шта је рецимо Горан Зубац? Да није можда босански Херцеговац, или Драган Човић. Не лапрдај, матере ти. Прихвати се лопате, бићеш кориснији заједници, ма где живео и битисао.

Name

За војводу

15.09.2015 22:07

Зубац је уцитељ плеса и лутка на концу великог водје. Ваљда је и Херцеговац и Србин и новопецени пресудјени криминалац. Ал и такав какав је има некакву историју и некакав траг да је неко прије њега био ту и оставио несто по цем се зна ко смо и одакле долазимо и ста је било некад прије пуно времена. Знамо да се то налази у музеју па ако га имају све Европске дрзаве требало би и ми да га имамо

Name

Киклоп

16.09.2015 01:29

Имате господо Босну као вјецну категорију. Прихватите је или оставите, до вас је. Распасти се немозе јер би то поново био рат, а ко би ратовао? Она сиротиња сто страјкује јер прима 150 ДМ пензије, а цјели рат био у рову. Ти висе неце у ров.

Name

ВОЈВОДА

16.09.2015 12:19

Питање за једнооког (Киклопа): Ко је то поменуо рат, побогу. Само мирна дисолуција и Европа здај, што би рекла разбраћа Словенци.

Name

ха

15.09.2015 19:20

Не постоје никакве заједницке институције..постоје институције Босне и Херцеговине, као и институције ФБиХ,РС,Брцко Дистрикта и кантона..термин заједницке институције су измислили они који не моги никако преко језика да превале Босна и Херцеговина

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВОЈВОДА

15.09.2015 20:08

У праву си барем што се тиче оног преваљивања (преко језика).

Name

Земаљски и мој

15.09.2015 20:11

Музеј који садрзи врло квалитетне атефакте из цијелог свијета Босне и Херцеговине.Како су нам прадједови зивјели и циме су радили.Ти се Ђорђе Миличевићу својих предака одреци мозес али не говори у моје име.Цовјек без историје нема ни будуцности.Да нас за 50 година не би неко питао откуд ви овдје јер туристи иду у Сарајево а не код Доде у БЛ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Геограпхy

15.09.2015 20:35

Има ли да коме није одговорио овај неки војвода. Па да је барем у једном коментару нешто паметно написао

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВОЈВОДА

15.09.2015 20:59

Бесплатан савет овом аналфабети. Пре свега, неписмен си. Почетна слова имена се одувек пишу великим словима. Друго, не разумеш ти коментаре, у том је твој проблем и вероватно си због тога збуњен. И треће, знам ја шта тебе боли. Ћирилица. Ха, погодио сам. Ај'збогом! Не вреди ми да с тобом полемишем и губим време.

Name

Зеро

15.09.2015 21:04

Тај је тарабиц број један.

Name

ВОЈВОДА

15.09.2015 21:47

Бесплатан савет: Ја разумем зашто си збуњен. Збуњен си и изгубљен зато што не разумеш коментаре. А смета ти и ћирилица, зар не?! Ето да и теби одговорим. Надам се да сам ти помогао барем око утврђивања узрока твојих мука. А сада се сам лечи, ако није доцкан.

Name

ОПЕТ ЈА

15.09.2015 22:00

Зашто не пуштате мој одговор овом клипану који ме прозва ни крива ни дужна, а успут трабуња да нема човека коме нисам одговорио. Испашће да сам се уплашио полемике с њим. А и не волим да некоме дугујем, па ни када су питању одговори, односно коментари.

Name

ВОЈВОДА

16.09.2015 10:27

Опет ЗЕРО=НУЛА?!

Name

Геограпхy

16.09.2015 13:33

Вјеруј ми да ја нисам толико затуцан као ти па да ми смета цирилица као сто теби смета музеј. Ја перфектно и цитам и писем цирлицу и стампану и писану. И нек ти је Бог на помоци

Name

ВОЈВОДА

16.09.2015 15:23

Нека теби Бог помогне, али ко помиње музеј, паћениче? Теби се свашта причињава. Јави се у болницу под хитно.

Name

ВОЈВОДА

16.09.2015 15:37

И ти написа да перфектно читаш и пишеш ћириличним писмом. Па где нађе музеје у мојим коментарима. Него, предлажем ти да своју затуцаност покушаш решити неким курсом из учења српског језика и писма, кад се већ хвалиш да их познајеш. Да се не брукаш. И лекару обавезно да се јавиш.

Name

ВОЈВОДА

16.09.2015 16:10

Ко је поменуо да му смета музеј? Шта је ? Параноја? И откуд Земаљски музеј институција од општег интереса за бх. Можда јесте, али за фбих, а то се нас у Српској не тиче. Тачка.

Name

за војводу

16.09.2015 10:54

Каква си ти врста цовјека,кад ти и музеји сметају.Твоји коментари нису за коментарисање,него директно за канту за смеце и тацка.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВОЈВОДА

16.09.2015 12:16

Где си то прочитао у мојим коментарима да сам поменуо и једаред музеје, матере ти? Набави наочари под хитно, па онда читај и коментариши. И ко то каже, ко то лаже да ја не волим музеје?! Напротив (да не кажем дапаче на хрватском новозбору), ја волим све музеје у свим српским земљама. Зар је то грех?

Name

ВОЈВОДА

17.09.2015 08:54

Од надлежних институција очекујем одговор докле су догурали случајеви: шефика ЏАФЕРОВИЋА, насера ОРИЋА, атифа ДУДАКОВИЋА, ејупа ГАНИЋИЈА, ј-ована ДИВЈАКА…??? Надаље, докле је стигла истрага у вези покушаја убиства Александра ВУЧИЋА?????? И докле ће Срби у тзв. заједничким институцијама радити у личном интересу, а игнорисати интересе Српске? Није Адил случајно пласирао Меморандум. Преведено на српски језик: Одвуци пажњу од актуелних и акутних случајева (побројаних у ''мојим питањима''). А ми (Срби) ћутимо ли ћутимо, уместо да свакоднево двадесет четири часа понављамо ова питања док се не десе помаци.

ОДГОВОРИТЕ