Избјеглице у Хрватској чекају минска поља

Гужва на мађарско - српској граници могла би усмерити избеглице у Хрватску, међутим, на том подручју се налазе бројна минска поља, објавио је Дневник хр.

Регион 15.09.2015 | 16:40
Избјеглице у Хрватској чекају минска поља

Сигурно је да их полиција тамо неће масовно пропуштати, наводи Дневник.

Хрватска ће им пружити хуманитарну помоћ, но проблем би могао настати у тренутку када затраже азил, када одлуче у коју земљу желе да иду.

Уколико је та земља затворила границе, нико не зна како ће се поступати према тим људима.

Начелник управе за границу хрватског МУП Златко Соколар изјавио је да постоји реална могућност да избеглице, након што је Мађарска затворила границу са Србијом, крену према Хрватској, али да у овом тренутку нема покушаја илегалних прелазака.

"Граница са Србијом је у овом тренутку мирна, нема никаквих ванредних догађаја, нити покушаја илегалних прелазака државне границе", рекао је Соколар за Хрватски радио уз оцену да је мигрантска криза надмашила све процене и да је тешка.

"У првом делу, ми имамо задатак да гледамо човека, а након тога сигурност", рекао је Соколар који је најавио да ће избеглице које уђу у Хрватску бити регистроване, а потом и збринуте.

"Сваки странац има право да затражи међународну заштиту. Ако се ради о рањивој групи, имамо обавезу да их превеземо у прихватилиште за тражиоце азила у Кутини. Након прве обраде постоји могућност алтернативног смештаја, а о томе се може преговарати с инситуцијама које могу понудити адекватан смештај", објаснио је Соколар.

По избијању избегличке кризе, хрватски званичници више пута су истакли да Хрватска неће, попут Мађарске, затварати своје границе.

Званичници су поручили да у првом таласу Хрватска може да прими око 3.000 избеглица.

Највише смештајних капацитета има у Кутини. У градњи су два прихватна центра за странце у Товарнику и Триљу, који се граде средствима из шенгенског фонда, али се очекује да ће бити завршени тек крајем године.

Засад је забележено неколико појединачних покушаја улазака избеглица, а у понедељак је потврђено да је у земљу ушло шесторо Сиријаца који су смештени у хотелу Порин у Загребу.

У међувремену, због затварања мађарске границе, волонтери на грчко-македонској граници избеглицама деле летке с алтернативним рутама, међу којима је уписана и рута кроз Хрватску.

Извор: Б92

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Книн

15.09.2015 15:01

Рвати се бране како само они знају и умију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

xx

15.09.2015 18:19

Ста се ове жене умотале па није јос зима

ОДГОВОРИТЕ