Izbjeglice u Hrvatskoj čekaju minska polja

Gužva na mađarsko - srpskoj granici mogla bi usmeriti izbeglice u Hrvatsku, međutim, na tom području se nalaze brojna minska polja, objavio je Dnevnik hr.

Region 15.09.2015 | 16:40
Izbjeglice u Hrvatskoj čekaju minska polja

Sigurno je da ih policija tamo neće masovno propuštati, navodi Dnevnik.

Hrvatska će im pružiti humanitarnu pomoć, no problem bi mogao nastati u trenutku kada zatraže azil, kada odluče u koju zemlju žele da idu.

Ukoliko je ta zemlja zatvorila granice, niko ne zna kako će se postupati prema tim ljudima.

Načelnik uprave za granicu hrvatskog MUP Zlatko Sokolar izjavio je da postoji realna mogućnost da izbeglice, nakon što je Mađarska zatvorila granicu sa Srbijom, krenu prema Hrvatskoj, ali da u ovom trenutku nema pokušaja ilegalnih prelazaka.

"Granica sa Srbijom je u ovom trenutku mirna, nema nikakvih vanrednih događaja, niti pokušaja ilegalnih prelazaka državne granice", rekao je Sokolar za Hrvatski radio uz ocenu da je migrantska kriza nadmašila sve procene i da je teška.

"U prvom delu, mi imamo zadatak da gledamo čoveka, a nakon toga sigurnost", rekao je Sokolar koji je najavio da će izbeglice koje uđu u Hrvatsku biti registrovane, a potom i zbrinute.

"Svaki stranac ima pravo da zatraži međunarodnu zaštitu. Ako se radi o ranjivoj grupi, imamo obavezu da ih prevezemo u prihvatilište za tražioce azila u Kutini. Nakon prve obrade postoji mogućnost alternativnog smeštaja, a o tome se može pregovarati s insitucijama koje mogu ponuditi adekvatan smeštaj", objasnio je Sokolar.

Po izbijanju izbegličke krize, hrvatski zvaničnici više puta su istakli da Hrvatska neće, poput Mađarske, zatvarati svoje granice.

Zvaničnici su poručili da u prvom talasu Hrvatska može da primi oko 3.000 izbeglica.

Najviše smeštajnih kapaciteta ima u Kutini. U gradnji su dva prihvatna centra za strance u Tovarniku i Trilju, koji se grade sredstvima iz šengenskog fonda, ali se očekuje da će biti završeni tek krajem godine.

Zasad je zabeleženo nekoliko pojedinačnih pokušaja ulazaka izbeglica, a u ponedeljak je potvrđeno da je u zemlju ušlo šestoro Sirijaca koji su smešteni u hotelu Porin u Zagrebu.

U međuvremenu, zbog zatvaranja mađarske granice, volonteri na grčko-makedonskoj granici izbeglicama dele letke s alternativnim rutama, među kojima je upisana i ruta kroz Hrvatsku.

Izvor: B92

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Knin

15.09.2015 15:01

Rvati se brane kako samo oni znaju i umiju.

ODGOVORITE
Name

xx

15.09.2015 18:19

Sta se ove žene umotale pa nije jos zima

ODGOVORITE