Нису чули да је Колинда присвојила Јајце!

Изјаву хрватске предсједнице Колинде Грабар Китаровић, поводом обиљежавања 20. годишњице акције Хрватске војске и тзв. Армије БиХ под називом "Маестрал" у Јајцу, да је то прилика да честита и "ослобађање хрватског краљевског града Јајца" нико од политичких представника Бошњака у БиХ изгледа није чуо, или није желио да чује!

Босна и Херцеговина 15.09.2015 | 13:55
Нису чули да је Колинда присвојила Јајце!

Пресс је јуче контактирао са великим бројем бошњачких политичара, али и с неким историчарима, у намјери да чујемо њихов коментар на такву оцјену хрватске предсједнице, али само су ријетки хтјели уопште да говоре о томе.

Посланик СДА у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ, Сенад Шепић, истакао је да није чуо споменуту изјаву, али да "на прву" може рећи да је ријеч о неистинитој и непримјереној квалификацији.

Мислим да госпођу Грабар Китаровић не треба подсјећати гдје се налази Јајце и чије је. Било би непотребно губити вријеме и износити сада историјске и друге чињенице о том босанскохерцеговачком граду.

Мислим да је њена изјава више била у стилу "романтизма" и да је неспретно хтјела да се пјеснички изрази. У сваком случају, овако квалификовати Јајце непримјерено је од државника сусједне земље - истакао је Шепић.

Члан Предсједништва ДФ-а Емир Суљагић, на дан када је хрватска предсједница давала спорну изјаву, био је заузет страначким конгресом, те такође тврди да је није чуо, нити у међувремену прочитао у штампи.

Међутим, ако је заиста то рекла, мислим да је то непримјерено. Када шеф једне државе, долази на територију друге суверене државе, и износи такве оцјене, најблаже што могу рећи јесте да то није у реду и да је непримјерено - казао је Суљагић.

Високи функционер СДП-а БиХ и посланик те странке у парламенту ФБиХ, Дамир Машић, каже да није имао увид у говор и поруке Грабар Китаровићеве током њеног четвородневног боравка у БиХ, осим што је био упознат са рутом њене посјете.

Врло ми је тешко да коментаришем такву њену оцјену јер је ових дана нисам претјерано гледао ни слушао, па нисам упознат са садржајем њених говора.

Оно што бих сада, ипак, желио да прокоментаришем, јесте да је у најмању руку било очекивано да се у име своје земље извини за скандалозну суспензију коју је Хрватска уложила пред европским инстанцама на извоз млијека и млијечних производа из БиХ. Да је то урадила, то би било у циљу добросусједских односа на које се сви позивају - казао је Машић.

Без конкретног коментара на тврдњу хрватске предсједнице био је и Мујо Хаџиомеровић (СДА), предсједник Клуба Бошњака у Вијећу народа РС.

Морао бих се прво с тим упознати јер нисам лично чуо ту изјаву. Зато сада не могу да је коментаришем - додао је Хаџиомеровић.

Никакву реакцију није имао ни историчар Енвер Имамовић који није могао да прокоментарише да ли изјава да је "Јајце хрватски краљевски град" има историјско утемељење или је искључиво искоришћена у политичке сврхе. Имамовић је истакао да је током викенда био одсутан, те да не жели да се критички осврће на садржај са којим није детаљно упознат.

Извор: Прес РС

Коментари / 19

Оставите коментар
Name

како то

15.09.2015 12:09

Како то Додиков заступник српских интереса Цовиц на прослави,а није питао сефа?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

15.09.2015 12:59

Оваква глупост само мозе и написати глупак

Name

xxx

15.09.2015 21:43

Да,присвојила је Јајце и то је рекла два пута,и сад је кренула према сиску и рекла да ће све присвојити за себе

Name

који фркљуш

15.09.2015 12:27

Тако је то кад кокара постане шеф државе. Изгледа да није понијела мозак кад је кренула у Јајце. Или ју је шокирао Додик дан прије, можда је тражио пич_ке.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милојко Бања Лука

15.09.2015 12:31

Јесте ви чудни. Па они су се заједно борили против СРБА. И тако је било у Олуји,кукавички и подло,прво подписаше примирје са СРБИМА из РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ КНИНСКЕ КРАЈИНЕ и разоружавање да би онда кренула офензива само замјерим Милошевићу што је то допустио требао је одмах други дан да сравни загреб,сарајево и остатак муслиманскокатоличке педерације и онако су СРБЕ разгласили злочинцима,агресорима,нацистима,геноциднима итд. Нека ви заједно у муслиманскокатоличкој педерацији бих имате мање територије од РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ и зато је распад умјетне творевине бих не избјежан пре или касније.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

15.09.2015 13:03

ЗА НЕЗАВИСНОСТ СРПСКЕ !!!

Name

Киклоп

15.09.2015 14:38

Цврц Милојко....

Name

За Милојка

15.09.2015 14:44

Неписмени Милојко,сад екавски,сад ијекавски,нигдје зареза ни тацке а скоро роман написао.

Name

"Р"

15.09.2015 14:51

Милојко,пуна ти уста српства а сопствени језик не знас,писес неправилно,ко да си поријеклом несто друго!

Name

Мика

15.09.2015 20:52

Прц милојко.

Name

Шалиш се, зар не ?

15.09.2015 21:36

да Милошевић сравни Сарајево и Загреб ? Сарајево је готов био сравнио па ста ? Опет га није могао окупирати, а Загреб ? Буди сретан сто је НАТО зауставио офанзиви А РБиХ и ХВ код Бања Луке, Добоја, Приједора...

Name

Босанац

16.09.2015 09:18

Нису Милојко Срби геноцидни,агресори итд,него твоји коментари имају совинистицки карактер.Боље би ти било да потразис помоц од љекара,него да се празнис на нељудски нацин писањем својих коментара.Код сваког нормалног цовјека остављас лос утисак оваквим ставовима,јер оно сто не зелис себи,засто то зелис другом?Сви смо ми Бозији дар и сви исто имамо право на зивот.У твом би интересу било боље,да прилазис људима са љубави а не са мрзњом.Не могу замислити да те такви погледи на зивот цине срецним.Поздрав!

Name

Боле

15.09.2015 12:36

Хрватско цвијеће мирише...

ОДГОВОРИТЕ
Name

цедо

15.09.2015 12:37

босњаци нису цули за ту изјаву а наси? ста срби о томе мисле?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Киклоп

15.09.2015 12:39

Кад је могао бити Титов Дрвар, засто неби могло Колиндино Јајце?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Недјо

15.09.2015 14:32

Како ми се цини по свој прилици је Гробар Китаровиц донијела неку "епидемију" због које су сви "оглувили" .

ОДГОВОРИТЕ
Name

камелеон

15.09.2015 18:43

И опет ће неко рећи да хрватска није извшила агресију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мд

15.09.2015 18:58

Неце муслимани на Китаровицку јер они су њезино цвијеце она воли каранфиле.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јулио

16.09.2015 06:19

Мозда је најбоље да цијелу БиХ припоји хрватској,посто пуно цезнете за ЕУ . А ово је најлакси пут да удете у њу.

ОДГОВОРИТЕ