Nisu čuli da je Kolinda prisvojila Jajce!

Izjavu hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, povodom obilježavanja 20. godišnjice akcije Hrvatske vojske i tzv. Armije BiH pod nazivom "Maestral" u Jajcu, da je to prilika da čestita i "oslobađanje hrvatskog kraljevskog grada Jajca" niko od političkih predstavnika Bošnjaka u BiH izgleda nije čuo, ili nije želio da čuje!

Bosna i Hercegovina 15.09.2015 | 13:55
Nisu čuli da je Kolinda prisvojila Jajce!

Press je juče kontaktirao sa velikim brojem bošnjačkih političara, ali i s nekim istoričarima, u namjeri da čujemo njihov komentar na takvu ocjenu hrvatske predsjednice, ali samo su rijetki htjeli uopšte da govore o tome.

Poslanik SDA u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, Senad Šepić, istakao je da nije čuo spomenutu izjavu, ali da "na prvu" može reći da je riječ o neistinitoj i neprimjerenoj kvalifikaciji.

Mislim da gospođu Grabar Kitarović ne treba podsjećati gdje se nalazi Jajce i čije je. Bilo bi nepotrebno gubiti vrijeme i iznositi sada istorijske i druge činjenice o tom bosanskohercegovačkom gradu.

Mislim da je njena izjava više bila u stilu "romantizma" i da je nespretno htjela da se pjesnički izrazi. U svakom slučaju, ovako kvalifikovati Jajce neprimjereno je od državnika susjedne zemlje - istakao je Šepić.

Član Predsjedništva DF-a Emir Suljagić, na dan kada je hrvatska predsjednica davala spornu izjavu, bio je zauzet stranačkim kongresom, te takođe tvrdi da je nije čuo, niti u međuvremenu pročitao u štampi.

Međutim, ako je zaista to rekla, mislim da je to neprimjereno. Kada šef jedne države, dolazi na teritoriju druge suverene države, i iznosi takve ocjene, najblaže što mogu reći jeste da to nije u redu i da je neprimjereno - kazao je Suljagić.

Visoki funkcioner SDP-a BiH i poslanik te stranke u parlamentu FBiH, Damir Mašić, kaže da nije imao uvid u govor i poruke Grabar Kitarovićeve tokom njenog četvorodnevnog boravka u BiH, osim što je bio upoznat sa rutom njene posjete.

Vrlo mi je teško da komentarišem takvu njenu ocjenu jer je ovih dana nisam pretjerano gledao ni slušao, pa nisam upoznat sa sadržajem njenih govora.

Ono što bih sada, ipak, želio da prokomentarišem, jeste da je u najmanju ruku bilo očekivano da se u ime svoje zemlje izvini za skandaloznu suspenziju koju je Hrvatska uložila pred evropskim instancama na izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda iz BiH. Da je to uradila, to bi bilo u cilju dobrosusjedskih odnosa na koje se svi pozivaju - kazao je Mašić.

Bez konkretnog komentara na tvrdnju hrvatske predsjednice bio je i Mujo Hadžiomerović (SDA), predsjednik Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS.

Morao bih se prvo s tim upoznati jer nisam lično čuo tu izjavu. Zato sada ne mogu da je komentarišem - dodao je Hadžiomerović.

Nikakvu reakciju nije imao ni istoričar Enver Imamović koji nije mogao da prokomentariše da li izjava da je "Jajce hrvatski kraljevski grad" ima istorijsko utemeljenje ili je isključivo iskorišćena u političke svrhe. Imamović je istakao da je tokom vikenda bio odsutan, te da ne želi da se kritički osvrće na sadržaj sa kojim nije detaljno upoznat.

Izvor: Pres RS

Komentari / 19

Ostavite komentar
Name

kako to

15.09.2015 12:09

Kako to Dodikov zastupnik srpskih interesa Covic na proslavi,a nije pitao sefa?

ODGOVORITE
Name

Re

15.09.2015 12:59

Ovakva glupost samo moze i napisati glupak

Name

xxx

15.09.2015 21:43

Da,prisvojila je Jajce i to je rekla dva puta,i sad je krenula prema sisku i rekla da će sve prisvojiti za sebe

Name

koji frkljuš

15.09.2015 12:27

Tako je to kad kokara postane šef države. Izgleda da nije ponijela mozak kad je krenula u Jajce. Ili ju je šokirao Dodik dan prije, možda je tražio pič_ke.

ODGOVORITE
Name

Milojko Banja Luka

15.09.2015 12:31

Jeste vi čudni. Pa oni su se zajedno borili protiv SRBA. I tako je bilo u Oluji,kukavički i podlo,prvo podpisaše primirje sa SRBIMA iz REPUBLIKE SRPSKE KNINSKE KRAJINE i razoružavanje da bi onda krenula ofenziva samo zamjerim Miloševiću što je to dopustio trebao je odmah drugi dan da sravni zagreb,sarajevo i ostatak muslimanskokatoličke pederacije i onako su SRBE razglasili zločincima,agresorima,nacistima,genocidnima itd. Neka vi zajedno u muslimanskokatoličkoj pederaciji bih imate manje teritorije od REPUBLIKE SRPSKE i zato je raspad umjetne tvorevine bih ne izbježan pre ili kasnije.

ODGOVORITE
Name

Re

15.09.2015 13:03

ZA NEZAVISNOST SRPSKE !!!

Name

Kiklop

15.09.2015 14:38

Cvrc Milojko....

Name

Za Milojka

15.09.2015 14:44

Nepismeni Milojko,sad ekavski,sad ijekavski,nigdje zareza ni tacke a skoro roman napisao.

Name

"R"

15.09.2015 14:51

Milojko,puna ti usta srpstva a sopstveni jezik ne znas,pises nepravilno,ko da si porijeklom nesto drugo!

Name

Mika

15.09.2015 20:52

Prc milojko.

Name

Šališ se, zar ne ?

15.09.2015 21:36

da Milošević sravni Sarajevo i Zagreb ? Sarajevo je gotov bio sravnio pa sta ? Opet ga nije mogao okupirati, a Zagreb ? Budi sretan sto je NATO zaustavio ofanzivi A RBiH i HV kod Banja Luke, Doboja, Prijedora...

Name

Bosanac

16.09.2015 09:18

Nisu Milojko Srbi genocidni,agresori itd,nego tvoji komentari imaju sovinisticki karakter.Bolje bi ti bilo da potrazis pomoc od ljekara,nego da se praznis na neljudski nacin pisanjem svojih komentara.Kod svakog normalnog covjeka ostavljas los utisak ovakvim stavovima,jer ono sto ne zelis sebi,zasto to zelis drugom?Svi smo mi Boziji dar i svi isto imamo pravo na zivot.U tvom bi interesu bilo bolje,da prilazis ljudima sa ljubavi a ne sa mrznjom.Ne mogu zamisliti da te takvi pogledi na zivot cine srecnim.Pozdrav!

Name

Bole

15.09.2015 12:36

Hrvatsko cvijeće miriše...

ODGOVORITE
Name

cedo

15.09.2015 12:37

bosnjaci nisu culi za tu izjavu a nasi? sta srbi o tome misle?

ODGOVORITE
Name

Kiklop

15.09.2015 12:39

Kad je mogao biti Titov Drvar, zasto nebi moglo Kolindino Jajce?

ODGOVORITE
Name

Nedjo

15.09.2015 14:32

Kako mi se cini po svoj prilici je Grobar Kitarovic donijela neku "epidemiju" zbog koje su svi "ogluvili" .

ODGOVORITE
Name

kameleon

15.09.2015 18:43

I opet će neko reći da hrvatska nije izvšila agresiju.

ODGOVORITE
Name

Md

15.09.2015 18:58

Nece muslimani na Kitarovicku jer oni su njezino cvijece ona voli karanfile.

ODGOVORITE
Name

Julio

16.09.2015 06:19

Mozda je najbolje da cijelu BiH pripoji hrvatskoj,posto puno ceznete za EU . A ovo je najlaksi put da udete u nju.

ODGOVORITE