Хоргош се отвара и затвара на пар минута

На српско-мађарској граници, гранични прелаз Хоргош у потпуности се затвара док мађарска полиција и војска спроводе избеглице у транзитну зону.

Регион 15.09.2015 | 12:35
Хоргош се отвара и затвара на пар минута

 

Прелаз се за остале путнике отвара тек када група избеглица пређе границу и регуструје се. Док избеглице прелазе границу, немогуће је са пасошем било које државе ући у Мађарску, јавља репортер Б92.

На прелазу нема велике гужве, јер војска и полиција наизменично преко границе пропуштају избеглице и друге путнике.

Задржавање на граници је око 20 минута, а мађарска полиција детаљно контролише све путнике и возила.

Најмање хиљаду избеглица са Блиског истока, који су ноћ провели на граничном прелазу Хоргош 2, кренули су око поднева према граничном прелазу Хоргош, по упутству мађарске граничне полиције.

Мађарска полиција суспендовала је саобраћај на граничним прелазима код Рескеа (Хоргош 2) и Ашотхалома (Бачки Виногради) у седам сати јутрос, саопштио је начелник одељења за граничну контролу мађарске полиције Ласло Балаж а преноси МТИ.

Он тврди да су српске власти о тој мери прописно информисане.

На конференцији за новинаре Балаж је рекао да је та мера предузета због великог броја миграната који стоје на српској страни границе, због чега мађарске власти не могу да спроведу граничну контролу на одговарајући начин.

Мађарска је, са приливом избеглица и миграната са Блиског истока, дуж целе границе са Србијом подигла жичану ограду висине четири метра.

Како се број избеглица и миграната повећавао Мађари су, у покушају да спрече икакав илегалан прелазак на територију ЕУ, поставили контејнере потпуно обмотане бодљикавом жицом на граничном пружном пролазу на релацији Хоргош - Сегедин.

Мађарску границу обезбеђују и јаке војне и полицијске снаге, а пооштрене су и казне за илегалан прелазак.

Након потпуног затварање мађарско-српске границе, избеглице и мигранти ноћас су преноћили у шаторима кје су разапели близу граничног прелаза.

Група од 16 избеглица пресекла је јутрос ограду на граници Мађарске и Србије, након чега их је полиција одмах привела.

Током јучерашњег дана оборен је још један рекорд у Мађарској по питању броја илегалних прелазака границе - регистровано је 9.380 илегалних прелазака, поднето је 13 поступака због кријумчарења људи и пет поступака због фалсификовања докумената.

(Б92/Тањуг)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Освит

15.09.2015 12:19

Сваког госта три дана доста,толико је гризла савјест хуману Европу и високо цивилизиране вриједности њених градана и власти.Сад се покреце кампања да се Србији финанциски помогне да збрине избјеглице и тако проблем пребаце неком другом.Европа ако зели да ријеси избјеглицку кризу у будуце треба да престане да са својим савезницима да призводи конфликте у свијету,а овај вал избјеглица смјесте у прихватне центре у Италији и Грцкој и касније их прерасподјеле у цитаву Еу. Покусај да проблеме који су сами направили да пребаце на земље попут Македоније,Србије несмије се дозволити јер то касније знаци дестабилизацију тих земаља и цитавог региона.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милојко Бања Лука

15.09.2015 12:59

Европа сасвим сигурно тоне у рат. У колико се не договоре ускоро избиће рат међу Европсикм државама сигурно јер к оће да прихвати толике људе? Само Србија може допет да се потурчи и нико више. Овај рат који ако се овако настави је не избјежан и јесте задатак исламских терориста.

ОДГОВОРИТЕ