Horgoš se otvara i zatvara na par minuta

Na srpsko-mađarskoj granici, granični prelaz Horgoš u potpunosti se zatvara dok mađarska policija i vojska sprovode izbeglice u tranzitnu zonu.

Region 15.09.2015 | 12:35
Horgoš se otvara i zatvara na par minuta

 

Prelaz se za ostale putnike otvara tek kada grupa izbeglica pređe granicu i regustruje se. Dok izbeglice prelaze granicu, nemoguće je sa pasošem bilo koje države ući u Mađarsku, javlja reporter B92.

Na prelazu nema velike gužve, jer vojska i policija naizmenično preko granice propuštaju izbeglice i druge putnike.

Zadržavanje na granici je oko 20 minuta, a mađarska policija detaljno kontroliše sve putnike i vozila.

Najmanje hiljadu izbeglica sa Bliskog istoka, koji su noć proveli na graničnom prelazu Horgoš 2, krenuli su oko podneva prema graničnom prelazu Horgoš, po uputstvu mađarske granične policije.

Mađarska policija suspendovala je saobraćaj na graničnim prelazima kod Reskea (Horgoš 2) i Ašothaloma (Bački Vinogradi) u sedam sati jutros, saopštio je načelnik odeljenja za graničnu kontrolu mađarske policije Laslo Balaž a prenosi MTI.

On tvrdi da su srpske vlasti o toj meri propisno informisane.

Na konferenciji za novinare Balaž je rekao da je ta mera preduzeta zbog velikog broja migranata koji stoje na srpskoj strani granice, zbog čega mađarske vlasti ne mogu da sprovedu graničnu kontrolu na odgovarajući način.

Mađarska je, sa prilivom izbeglica i migranata sa Bliskog istoka, duž cele granice sa Srbijom podigla žičanu ogradu visine četiri metra.

Kako se broj izbeglica i migranata povećavao Mađari su, u pokušaju da spreče ikakav ilegalan prelazak na teritoriju EU, postavili kontejnere potpuno obmotane bodljikavom žicom na graničnom pružnom prolazu na relaciji Horgoš - Segedin.

Mađarsku granicu obezbeđuju i jake vojne i policijske snage, a pooštrene su i kazne za ilegalan prelazak.

Nakon potpunog zatvaranje mađarsko-srpske granice, izbeglice i migranti noćas su prenoćili u šatorima kje su razapeli blizu graničnog prelaza.

Grupa od 16 izbeglica presekla je jutros ogradu na granici Mađarske i Srbije, nakon čega ih je policija odmah privela.

Tokom jučerašnjeg dana oboren je još jedan rekord u Mađarskoj po pitanju broja ilegalnih prelazaka granice - registrovano je 9.380 ilegalnih prelazaka, podneto je 13 postupaka zbog krijumčarenja ljudi i pet postupaka zbog falsifikovanja dokumenata.

(B92/Tanjug)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Osvit

15.09.2015 12:19

Svakog gosta tri dana dosta,toliko je grizla savjest humanu Evropu i visoko civilizirane vrijednosti njenih gradana i vlasti.Sad se pokrece kampanja da se Srbiji financiski pomogne da zbrine izbjeglice i tako problem prebace nekom drugom.Evropa ako zeli da rijesi izbjeglicku krizu u buduce treba da prestane da sa svojim saveznicima da prizvodi konflikte u svijetu,a ovaj val izbjeglica smjeste u prihvatne centre u Italiji i Grckoj i kasnije ih preraspodjele u citavu Eu. Pokusaj da probleme koji su sami napravili da prebace na zemlje poput Makedonije,Srbije nesmije se dozvoliti jer to kasnije znaci destabilizaciju tih zemalja i citavog regiona.

ODGOVORITE
Name

Milojko Banja Luka

15.09.2015 12:59

Evropa sasvim sigurno tone u rat. U koliko se ne dogovore uskoro izbiće rat među Evropsikm državama sigurno jer k oće da prihvati tolike ljude? Samo Srbija može dopet da se poturči i niko više. Ovaj rat koji ako se ovako nastavi je ne izbježan i jeste zadatak islamskih terorista.

ODGOVORITE