Антонио Гутерес: Хитно помоћи Србији

Високи комесар Уједињених нација за избјеглице Антонио Гутерес затражио је данас у Европском парламенту да се Србији упути хитна помоћ у збрињавању избјеглица на граници са Мађарском.

Свијет 15.09.2015 | 12:00
Антонио Гутерес: Хитно помоћи Србији

Гутерес је указао да је, након што је Мађарска затворила границу, “неизбјежно да се Србија нађе у центру избјегличке кризе”.

Он је сугерисао да ЕУ одмах преусмјери програме за збрињавање и расељавање избјеглица који су били намијењени Мађарској ка Србији, имајући у виду да је Мађарска те програме одбила да прихвати.

“Неопходан је хитан одговор како бисмо помогли Србији”, рекао је шеф УНХЦР у говору пред члановима Комитета за спољне послове и Комитета за људска права ЕП у Бриселу.

Он не вјерује да ће Србија силом одбијати избјеглице које Мађари покушају да депортују у Србију, што је раније најавио министар за рад и социјална питања Александар Вулин.

“Влада Србије се досад понашала врло одговорно”, рекао је Гутерес посланицима.

Он је изразио невјерицу и разочарање што министри унутрашњих послова ЕУ синоћ нису прихватили свеобухватан програм Европске комисије за решавање избегличке кризе, већ су одложили одлуку за октобар.

“Да би криза била рјешива, морате почети да је рјешавате”, поручио је Гутерес чланицама ЕУ.

Висока представница ЕУ за спољну политику и безбједност Федерика Могерини, која је такође учествовала на данашњој комбинованој седници, упозорила је посланике да се не смије дозволити да транзитне земље у суседству ЕУ буду отављене на цједилу.

“Социјални, политички, па и еколошки проблеми проузрокавани великим приливом избјеглица могу да дестабилизују те земље и да натера и њихове грађане избјеглицама у транзиту”, истакла је она.

(Агенције)

Коментари / 0

Оставите коментар