Antonio Guteres: Hitno pomoći Srbiji

Visoki komesar Ujedinjenih nacija za izbjeglice Antonio Guteres zatražio je danas u Evropskom parlamentu da se Srbiji uputi hitna pomoć u zbrinjavanju izbjeglica na granici sa Mađarskom.

Svijet 15.09.2015 | 12:00
Antonio Guteres: Hitno pomoći Srbiji

Guteres je ukazao da je, nakon što je Mađarska zatvorila granicu, “neizbježno da se Srbija nađe u centru izbjegličke krize”.

On je sugerisao da EU odmah preusmjeri programe za zbrinjavanje i raseljavanje izbjeglica koji su bili namijenjeni Mađarskoj ka Srbiji, imajući u vidu da je Mađarska te programe odbila da prihvati.

“Neophodan je hitan odgovor kako bismo pomogli Srbiji”, rekao je šef UNHCR u govoru pred članovima Komiteta za spoljne poslove i Komiteta za ljudska prava EP u Briselu.

On ne vjeruje da će Srbija silom odbijati izbjeglice koje Mađari pokušaju da deportuju u Srbiju, što je ranije najavio ministar za rad i socijalna pitanja Aleksandar Vulin.

“Vlada Srbije se dosad ponašala vrlo odgovorno”, rekao je Guteres poslanicima.

On je izrazio nevjericu i razočaranje što ministri unutrašnjih poslova EU sinoć nisu prihvatili sveobuhvatan program Evropske komisije za rešavanje izbegličke krize, već su odložili odluku za oktobar.

“Da bi kriza bila rješiva, morate početi da je rješavate”, poručio je Guteres članicama EU.

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federika Mogerini, koja je takođe učestvovala na današnjoj kombinovanoj sednici, upozorila je poslanike da se ne smije dozvoliti da tranzitne zemlje u susedstvu EU budu otavljene na cjedilu.

“Socijalni, politički, pa i ekološki problemi prouzrokavani velikim prilivom izbjeglica mogu da destabilizuju te zemlje i da natera i njihove građane izbjeglicama u tranzitu”, istakla je ona.

(Agencije)

Komentari / 0

Ostavite komentar