Мађарска одбија захтјеве азиланата

Мађарска ће одбити да прими тражиоце азила који улазе из Србије, а који претходно нису затражили азил у тој земљи, изјавио је портпарол мађарске владе.

Регион 15.09.2015 | 07:34
Мађарска одбија захтјеве азиланата

"Будући да су такви међународни прописи, ствари ће тако функционисати", рекао је Золтан Ковач на питање новинара да ли ће Мађарска одбијати да прими такве избеглице, преноси Ројтерс.

Премијер Мађарске Виктор Орбан такође је поручио да ће, у светлу новог закона који је у поноћ ступио на снагу, велики број захтева за азил бити одбијен.

"Ако се неко декларише као избеглица, пошто није поднео захтев за азил у Србији, његов захтев ће бити одбијен у Мађарској, пошто је Србија безбедна земља", рекао је Орбан.

У Мађарској је у поноћ ступио на снагу пакет амандмана којима се пооштрава закон о заштити границе и миграцији, усвојен у парламенту 4. септембра.

Новине које мере подразумевају су и учешће војске у контроли границе, кривично гоњење оних који су је илегално прешли, као и убрзани процеси разматрања захтева за азил.

Према пакету амандмана, прелазак и оштећење пограничне ограде сматраће се кривичним делом, а илегалан прелазак границе ће носити максималну казну од три године затвора.

Избеглице ће убудуће моћи да поднесу захтеве за азил на самим граничним прелазима, а процес разматрања тих захтева ће бити убрзан.

Коментари / 0

Оставите коментар