Мото ГП: Луда трка у Мизану и побједа Маркеса!

Возач Репсол Хонде Марк Маркес тријумфовао је на 13. трци сезоне у краљевској класи Мото ГП шампионата, Великој награди Сан Марина.

Остали спортови 14.09.2015 | 13:20
Мото ГП: Луда трка у Мизану и побједа Маркеса!

Бранилац титуле је до победе на стази „Марко Симончели“ дошао у променљивим условима у времену од 48:23.819 минута.

Друго место, са седам секунди заостатка, заузео је Бредли Смит на Јамахи екипе Тех 3, док је трећи био његов сународник и возач Марк ВДС Хонде Скот Рединг.

Миљеник домаће публике у Мизану Валентино Роси био је тек пети и први пут ове сезоне трку није завршио на подијуму, а његов главни конкурент у борби за титулу Хорхе Лоренцо није завршио трку.

Киша која је почела да пада у Мизану пред почетак трке промешала је карте, али падавине нису биле довољно јаке да би возачи одмах узели моторе са пнеуматицима за кишу. Повео је Лоренцо, испред Маркеса, Росија и другог возача Репсол Хонде Данија Педроса, а киша је већ од другог круга почела да се појачава.

Лоренцо, Маркес и Роси су се одвојили од осталих, да би врло брзо возачи почели са одласцима у бокс, а када су то урадили и водећи, актуелни шампион је из бокса изашао као водећи. Лоренцо, међутим, није дуго чекао за напад, док је Роси био три секунде даље, али је стрпљиво чекао своју шансу. Киша се тада појачавала, али је само неколико тренутака касније престала да пада и чекао се тренутак када ће сви кренути по моторе за суво.

Маркес је први направио тај потез, два круга касније исто је учинио Лоренцо, а Роси је тек осам кругова пре краја отишао у бокс. Баш тада, Лоренцо је направио грешку и излетео са стазе, а док је Маркес водио, ’Доктор’ је био тек пети, иза Смита, возача Форварда Лориза База и Рединга. Смит је највише профитирао јер уопште није ишао у бокс, иако се многима то учинило као луда идеја, а Роси је био далеко да би урадио нешто више.

До краја трке, Рединг је претекао База у борби за подијум и обојица су остварили своје најбоље пласмане у најјачој класи. Роси је морао да се задовољи петим местом, на жалост 100.000 његових навијача који су дошли у Римини, а следила су га тројица сународника – Данило Петручи, Андреа Јаноне и Андреа Довициозо. Педроса је био девети, испред возача Сузукија Алеша Еспаргара.

Роси на челу генералног пласмана пет трка пре краја сезоне има 247 бодова, 23 више од Лоренца, док је Маркес трећи са 184.

Овогодишњи Мото ГП шампионат се наставља трком за Велику награду Арагона 27. септембра.

Коментари / 0

Оставите коментар