Ево због чега су дијаманти толико скупи

Дијамантско прстење није одувек било традиционално, већ су се и друге ствари поклањале као симбол веридбе. Међутим, од када је компанија "Де Беерс" започела овај тренд пре једног века, дијаманти су постали објекат жудње многих широм света. Ево зашто су они толико скупи.

Занимљивости 14.09.2015 | 11:30
Ево због чега су дијаманти толико скупи

Индустријски експерт Едвард Џеј Епстајн објаснио је да су дијаманти били врло ретки током 19. века све док у Јужноафричкој републици није откривен огроман кратер пун дијаманта у граду Кимберлеј.

Зато је рудничка компанија "Де Беер" била у страху, јер што је дијамант мање редак, то му је цена све мања. Тако, да би спречили пад цене дијаманата, решили су да искоришћавају само мале количине и правили прстење у складу са бројем Американаца који би требало да се венчају те године.

Пошто је ова компанија контролисала 90 посто производње дијаманата током 20. века, то је имало велики утицај на ограничавање његове количине, али и на цену.

Маркетинг је у томе доста помогао, укључивање овог драгог камења у филмове, као и познату песму коју је отпевала чувена Мерилин Монро.

Ипак, у данашње време, све је више људи који поседују бар један комад накита са дијамантима. То га је учинило много јефтинијим када неко покуша да га прода назад јувелиру, иако је његова цена на тржишту при куповини и даље висока. И даље се ствара фиктивна слика изузетне реткости дијаманата, као и аутоматски високе цене.

Још један разлог због ког постоји контроверза везана за дијаманте је термин "крвави дијаманти", а односи се на ископавање овог драгог камена у земљама погођеним ратом, где профит одлази војним групама, а не радницима. Овај феномен је најчешћи у Африци, а иако су се многи залагали за укидање ове праксе, многи окривљују власти у тим земљама.

Блиц

Коментари / 0

Оставите коментар