Evo zbog čega su dijamanti toliko skupi

Dijamantsko prstenje nije oduvek bilo tradicionalno, već su se i druge stvari poklanjale kao simbol veridbe. Međutim, od kada je kompanija "De Beers" započela ovaj trend pre jednog veka, dijamanti su postali objekat žudnje mnogih širom sveta. Evo zašto su oni toliko skupi.

Zanimljivosti 14.09.2015 | 11:30
Evo zbog čega su dijamanti toliko skupi

Industrijski ekspert Edvard Džej Epstajn objasnio je da su dijamanti bili vrlo retki tokom 19. veka sve dok u Južnoafričkoj republici nije otkriven ogroman krater pun dijamanta u gradu Kimberlej.

Zato je rudnička kompanija "De Beer" bila u strahu, jer što je dijamant manje redak, to mu je cena sve manja. Tako, da bi sprečili pad cene dijamanata, rešili su da iskorišćavaju samo male količine i pravili prstenje u skladu sa brojem Amerikanaca koji bi trebalo da se venčaju te godine.

Pošto je ova kompanija kontrolisala 90 posto proizvodnje dijamanata tokom 20. veka, to je imalo veliki uticaj na ograničavanje njegove količine, ali i na cenu.

Marketing je u tome dosta pomogao, uključivanje ovog dragog kamenja u filmove, kao i poznatu pesmu koju je otpevala čuvena Merilin Monro.

Ipak, u današnje vreme, sve je više ljudi koji poseduju bar jedan komad nakita sa dijamantima. To ga je učinilo mnogo jeftinijim kada neko pokuša da ga proda nazad juveliru, iako je njegova cena na tržištu pri kupovini i dalje visoka. I dalje se stvara fiktivna slika izuzetne retkosti dijamanata, kao i automatski visoke cene.

Još jedan razlog zbog kog postoji kontroverza vezana za dijamante je termin "krvavi dijamanti", a odnosi se na iskopavanje ovog dragog kamena u zemljama pogođenim ratom, gde profit odlazi vojnim grupama, a ne radnicima. Ovaj fenomen je najčešći u Africi, a iako su se mnogi zalagali za ukidanje ove prakse, mnogi okrivljuju vlasti u tim zemljama.

Blic

Komentari / 0

Ostavite komentar