Калифорнија и даље гори

Власти Калифорније прогласиле су ванредно стање у тој држави на западној обали САД због пожара који се и даље шире, због чега је на хиљаде људи морало да напусти домове.

Свијет 14.09.2015 | 10:09
Калифорнија и даље гори

Тренутно гори 12 пожара, а два су посебно била опасна, на око 160 километара западно и источно од Сакрамента. Ти пожари су уништили на стотине кућа, а у њиховом гашењу ангажовано је хиљаду ватрогасаца.

Четири ватрогасца су повређена док су се борила да задрже брзо ширење шумског пожара.

Портпарол одељења за заштиту шума Калифорније Данијел Берлант је изјавио да ветар достиже брзину и до 48 километара на час, што отежава посао ватрогасцима.

Шумски пожар, назван Ватрена долина, који је пре два дана избио у области Лејк каунти, северно од Сан Франциска, брзо се шири на око 10.117 хектара, објавило је калифорнијско Министарство за шумарство и заштиту од пожара.

Локални медији су показали снимке више објеката захваћених пламеном у Мидлтону, малој варошици од око 1.500 становника, једној од неколико где је наређена евакуација.

Четири ватрогасца, која су допремљена хеликоптером у Медицински центар у Сакраменту, претрпела су опекотине другог степена, док су били на линији задржавања ватре, али су у стабилном стању, рекао је Берлант.

Око 160 километара југоисточно, брдски пожар је уништио 86 кућа и 51 пратећи објекат у сеоском подручју покрајина Амадор и Калаверас, где је, према проценама, захватио 26.306 хектара, саопштиле су власти.

Хиљаде становника на том подручју, морало је да буде евакуисано у петак, а пожар је био претња за више од 6.000 објекта. Више од 3.800 ватрогасаца борило се да задржи пожар, који је избио у среду, у близини некадашњег рудника злата у граду Џексон, преноси Ројтерс.

Пламени језици, настали из већег пожара, названог Чупава ватра, који гори у Нацоналном парку Краљавски кањон у централној Калифорнији, присили су 3.500 људи да се евакуишу до петка, рекао је портпарол Ватогасне службе Џим Шварбер.

Ватрогасци су у суботу намерно оставили мале пожаре у чувеном подручју џиновских секвоја у Краљевском кањону, како би се уклањањем вегетације, оне заштитиле од ватре, казао је он, додајући да су џиновске секвоје и саме природно отпорне на пламен.

Више од 2.900 ватрогасаца било је у првој линији борбе са ватром. Према рангу, Чупави је највећи активни пожар у Калифорнији, који је спалио површину на 52 хектара.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Серафим

14.09.2015 06:05

Гори гори ЦИА и ФБИ знају и засто гори али о томе цуте, уствари не дају у јавност на ЦНН и другим медијима по америци зато сто знају да те позаре подмецу радикални муслимани најцесце они сто возе камионе јер се крецу по целој америци а Калифорнија је циљ јер тако зиве 70% јевреји а и клима одговара да је пале јер је превруца, наравно да и на други нацин долази до ватре али не у оволиком броју јер ово се десава масовно после бомбардовања у Неw Yорку светског трговацког центра и обрацуна Америке са Ал-Каидом.

ОДГОВОРИТЕ