Још милион избјеглица до краја 2015?

Још милион Сиријаца ће напустити своје домове до краја ове године уколико се грађански рат у тој земљи настави несмањеним темпом, упозорава хуманитарни координатор УН за Сирију Јакуб ел Хило.

Свијет 13.09.2015 | 10:20
Још милион избјеглица  до краја 2015?

Сиријске избјеглице ће, такође, уколико се не предузме хитна акција за рјешавање ескалирајућег конфликта, наставити да напуштају блискоисточни регион, истиче Хило, а преноси британски "Гардијан".

Званичник УН напомиње да је од почетка 2015. до сада већ расељено више од милион Сиријаца и позива свијет да учини веће напоре да се Сиријцима помогне да преброде зиму у сопственој земљи.

Хило упозорава да су државе сусједи Сирије, које су досад апсорбовале највећи дио избјеглица из те земље, дошле у кризну ситуацију и да ће због тога "Европа бити суочена са ситуацијом сличној оној која је довела до оснивања УНХЦР-а 1950. године".

Свјетски програм за храну (WФП) за период од новембра нема ниједан долар за хрануе за пет милиона људи којима је потребна таква помоћ у самој Сирији, истиче Хило, додајући да је за задовољење ових потреба до краја године потребно најмање 738 милиона долара.

"Ми још увијек имамо могућност да инвестирамо и помогнемо многим Сиријцима да остану у Сирији. У супротном ће 'људски воз' наставити да иде у свим правцима, укључујући Европу", напомиње Хило.

Откад је 2011. почео грађански рат у Сирији, погинуло је 250.000 људи, а половина становништва је напустила своје домове, од чега је 7,6 милиона расељено унутар земље, док се четири милиона запутило изван њених граница.

Извор: Агенције

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

смолуца

13.09.2015 09:06

Само подрзати Асада и мирна Сирија.Овако ако се настави нико неце остати нормалан у Сирији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Митар М.

13.09.2015 09:50

Сва срећа па су главни тужилац БиХ и министри у Савјету министара направили план. Не може нам нико ниста јачи смо од судбине.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ми6

13.09.2015 10:17

Бицемо странци у сопственој земљи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

вуциц

13.09.2015 10:32

Вуциц трази од Њемацке да не даје толико пара избјеглицама када стигну у Њемацку !!! Изгледа да је добио инструкције да их задрзи у Србији гдје це се размнозавати као сиптари..Све је ово плански смисљено И спроводе у дјело налогодавци. Ово је тек поцетак..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ђуро

13.09.2015 13:09

Инвазија избеглица у ЕУ је реализација Карнегијевог плана из 1922 год., У питању је ватикански план о Уједињеној Европи. Ватикан је геј енклава. Калергијевим палном је предвиђено да се Европа насели са 160 милиона Азијата И обојених. Да се одрекнемо:1.Националног 2. Расног И 3.Културног идентитета. Да се укрштамо са Азијатима И обојенима, стварајући мултинационало друштво једнаких особина, које Ватикан лако може да контолише. Калергијевим планом Уједињена Европа треба да нестане. Евроска унија представља геноцид. Ангела Меркел И Ван Ромпеј су добитници Калергијеве награде.

ОДГОВОРИТЕ