Još milion izbjeglica do kraja 2015?

Još milion Sirijaca će napustiti svoje domove do kraja ove godine ukoliko se građanski rat u toj zemlji nastavi nesmanjenim tempom, upozorava humanitarni koordinator UN za Siriju Jakub el Hilo.

Svijet 13.09.2015 | 10:20
Još milion izbjeglica  do kraja 2015?

Sirijske izbjeglice će, takođe, ukoliko se ne preduzme hitna akcija za rješavanje eskalirajućeg konflikta, nastaviti da napuštaju bliskoistočni region, ističe Hilo, a prenosi britanski "Gardijan".

Zvaničnik UN napominje da je od početka 2015. do sada već raseljeno više od milion Sirijaca i poziva svijet da učini veće napore da se Sirijcima pomogne da prebrode zimu u sopstvenoj zemlji.

Hilo upozorava da su države susjedi Sirije, koje su dosad apsorbovale najveći dio izbjeglica iz te zemlje, došle u kriznu situaciju i da će zbog toga "Evropa biti suočena sa situacijom sličnoj onoj koja je dovela do osnivanja UNHCR-a 1950. godine".

Svjetski program za hranu (WFP) za period od novembra nema nijedan dolar za hranue za pet miliona ljudi kojima je potrebna takva pomoć u samoj Siriji, ističe Hilo, dodajući da je za zadovoljenje ovih potreba do kraja godine potrebno najmanje 738 miliona dolara.

"Mi još uvijek imamo mogućnost da investiramo i pomognemo mnogim Sirijcima da ostanu u Siriji. U suprotnom će 'ljudski voz' nastaviti da ide u svim pravcima, uključujući Evropu", napominje Hilo.

Otkad je 2011. počeo građanski rat u Siriji, poginulo je 250.000 ljudi, a polovina stanovništva je napustila svoje domove, od čega je 7,6 miliona raseljeno unutar zemlje, dok se četiri miliona zaputilo izvan njenih granica.

Izvor: Agencije

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

smoluca

13.09.2015 09:06

Samo podrzati Asada i mirna Sirija.Ovako ako se nastavi niko nece ostati normalan u Siriji.

ODGOVORITE
Name

Mitar M.

13.09.2015 09:50

Sva sreća pa su glavni tužilac BiH i ministri u Savjetu ministara napravili plan. Ne može nam niko nista jači smo od sudbine.

ODGOVORITE
Name

Mi6

13.09.2015 10:17

Bicemo stranci u sopstvenoj zemlji.

ODGOVORITE
Name

vucic

13.09.2015 10:32

Vucic trazi od Njemacke da ne daje toliko para izbjeglicama kada stignu u Njemacku !!! Izgleda da je dobio instrukcije da ih zadrzi u Srbiji gdje ce se razmnozavati kao siptari..Sve je ovo planski smisljeno I sprovode u djelo nalogodavci. Ovo je tek pocetak..

ODGOVORITE
Name

Đuro

13.09.2015 13:09

Invazija izbeglica u EU je realizacija Karnegijevog plana iz 1922 god., U pitanju je vatikanski plan o Ujedinjenoj Evropi. Vatikan je gej enklava. Kalergijevim palnom je predviđeno da se Evropa naseli sa 160 miliona Azijata I obojenih. Da se odreknemo:1.Nacionalnog 2. Rasnog I 3.Kulturnog identiteta. Da se ukrštamo sa Azijatima I obojenima, stvarajući multinacionalo društvo jednakih osobina, koje Vatikan lako može da kontoliše. Kalergijevim planom Ujedinjena Evropa treba da nestane. Evroska unija predstavlja genocid. Angela Merkel I Van Rompej su dobitnici Kalergijeve nagrade.

ODGOVORITE