Тука: Ово је била сезона из снова! А сад на одмор!

Најбољи атлетичар Босне и Херцеговине говорио о завршеној сезони, одмору, условима у БиХ, коментарима из региона.

Остали спортови 13.09.2015 | 15:40
Тука: Ово је била сезона из снова! А сад на одмор!

Најбољи атлетичар Босне и Херцеговине свих времена Амел Тука незаборавну сезону окончао је на завршном митингу Дијамантске лиге у Бриселу. Освојио је треће мјесто на 800 метара и укупно је на крају лиге био трећи. Трећи је био и на Свјетском првнеству у Пекингу ове године, те је тако донио прву медаљу у историји Бх атлетике. По завршетку Митинга у Бриселу дао је оцјену сезоне.

“Пресрећан сам, презадовољан и трком и пласманом. Треће мјесто на финалној трци и у укупном поретку Дијамантске лиге! Тако да сам задовољан и трком и укупном сезоном. Истрчао сам најбољи резултат ове године у свијету и ти је и бронза са Свјетског првенства у Пекингу. Тако да сам заиста презадовољан сезоном, која је за мене била невјероватна. Ово ми је само додатни мотив и велики залет за наредну сезону да будем још бољи“, рекао је Тука на почетку разговора за МОНДО.

Сезона из снова је завршена сада слиједи заслужени одмор.

„Послије ове трке слиједи један одмор, заслужен. Тек сад је дошло вријеме за љетовање. Кад сви одмарају ја тренирам, али сад је дошло вријеме и за мој одмор. Не размишљам ни о чему, ни о каквим плановима за наредну сезону. Тек кад се вратим с одмора заједно с мојим тренером ћу сјести и договорити шта и како даље“, каже Тука.

Управо промјена тренера је један од главних разлога зашто је Тука међу атлетском елитом. Италијан Ђани Гидини у каријери је радио са Свјетским и Олимпијским шампионима.

„Вјерујте, то је кључна ствар у мојој каријери. Ради се заиста о врхунском стручњаку, који је тренирао многе велике атлетичаре. Он воли алтелтику, воли спорт као и ја. Све ово радим из велике љубави према спорту и зато резултати расту. Нашли смо се. Моје препозиције, мој талентат уз његову стручност“, каже Тука, који је кариеру почео у Босни и Херцеговини, гдје не владају претјерано добри услов за атлетику, али како Тука каже и није толико лоше.

„Атлетика није скуп спорт. Минимална улагања могу дати велике резултате у том спорту. Почео сам прве кораке у Босни. Ту сам почео и одрастао. Освојио сам бронзу на Европском првенство до 23 године тренирајући у Босни. Тако да постоје добри услови, бар у Зеници ми имамао стадион. Потребно је и велико одрицање и велика воља спортиста. Мора бити великог одрицања. Једноставно. морате да будете спремни да одете од куће да тренирате. Мора тај спорт бити присутан да би направили врхунске резултате. Морате увијек бити наспавани, атлетика не допушта никакве изостанке. Тренинзи су тешки, посебно у мојој дисципини на 800 метара гдје морате имати и брзину и издржљивост“.

Након што је на Свјетском првенству у Пекингу освојио бронзу живот му се много промијенио, нарочито онај спортски.

„Живот ми се промијенио за 360 степени. Драго ми је што је тако. Не морам више размишљати о условима. Најважније ми је да ме здравље послужи. Сад могу приуштити да радим припреме гдје хоћу. Драго ми је што се ситуација у БиХ почиње мијењати на боље. Видим и да дјеца почињу тренирати више. Треба нам то, јер спорт уједињује људе. Драго ми је што сам један од спортиста, који утиче на младе да тако размишљају. Видите колико људима треба мало да буду сретни. Ја сам поносан на њих као и на читаву Босну и Херцеговину“.

Цијели регион је био уз Туку на Свјетском првенству у Пекингу. Легендарни коментатор РТС-а Душко Кораћ није крио одушевљење како личношћу тако и спортским квалитетима момка из Какња.

„Знамо кад је то била једна земља. Знамо по причама родитеља како је то била једна земља, гдје су се сви дружили. Они су ми пренијели то позитивно размишљање. Код нас у спорту нема подјела, ми сви навијамо једни за друге, посебно кад се такиче спортисти из региона. Бодримо једни друге и тако је то. Чуо сам за позитивне коментаре, нисам још погледао. Ја му се овом приликом захваљујем и нек и даље настави да ме бодри. Наћи ћу времена да погледам“, рекао је на крају разговора за наш портал Амел Тука.

Коментари / 0

Оставите коментар