Tuka: Ovo je bila sezona iz snova! A sad na odmor!

Najbolji atletičar Bosne i Hercegovine govorio o završenoj sezoni, odmoru, uslovima u BiH, komentarima iz regiona.

Ostali sportovi 13.09.2015 | 15:40
Tuka: Ovo je bila sezona iz snova! A sad na odmor!

Najbolji atletičar Bosne i Hercegovine svih vremena Amel Tuka nezaboravnu sezonu okončao je na završnom mitingu Dijamantske lige u Briselu. Osvojio je treće mjesto na 800 metara i ukupno je na kraju lige bio treći. Treći je bio i na Svjetskom prvnestvu u Pekingu ove godine, te je tako donio prvu medalju u istoriji Bh atletike. Po završetku Mitinga u Briselu dao je ocjenu sezone.

“Presrećan sam, prezadovoljan i trkom i plasmanom. Treće mjesto na finalnoj trci i u ukupnom poretku Dijamantske lige! Tako da sam zadovoljan i trkom i ukupnom sezonom. Istrčao sam najbolji rezultat ove godine u svijetu i ti je i bronza sa Svjetskog prvenstva u Pekingu. Tako da sam zaista prezadovoljan sezonom, koja je za mene bila nevjerovatna. Ovo mi je samo dodatni motiv i veliki zalet za narednu sezonu da budem još bolji“, rekao je Tuka na početku razgovora za MONDO.

Sezona iz snova je završena sada slijedi zasluženi odmor.

„Poslije ove trke slijedi jedan odmor, zaslužen. Tek sad je došlo vrijeme za ljetovanje. Kad svi odmaraju ja treniram, ali sad je došlo vrijeme i za moj odmor. Ne razmišljam ni o čemu, ni o kakvim planovima za narednu sezonu. Tek kad se vratim s odmora zajedno s mojim trenerom ću sjesti i dogovoriti šta i kako dalje“, kaže Tuka.

Upravo promjena trenera je jedan od glavnih razloga zašto je Tuka među atletskom elitom. Italijan Đani Gidini u karijeri je radio sa Svjetskim i Olimpijskim šampionima.

„Vjerujte, to je ključna stvar u mojoj karijeri. Radi se zaista o vrhunskom stručnjaku, koji je trenirao mnoge velike atletičare. On voli alteltiku, voli sport kao i ja. Sve ovo radim iz velike ljubavi prema sportu i zato rezultati rastu. Našli smo se. Moje prepozicije, moj talentat uz njegovu stručnost“, kaže Tuka, koji je karieru počeo u Bosni i Hercegovini, gdje ne vladaju pretjerano dobri uslov za atletiku, ali kako Tuka kaže i nije toliko loše.

„Atletika nije skup sport. Minimalna ulaganja mogu dati velike rezultate u tom sportu. Počeo sam prve korake u Bosni. Tu sam počeo i odrastao. Osvojio sam bronzu na Evropskom prvenstvo do 23 godine trenirajući u Bosni. Tako da postoje dobri uslovi, bar u Zenici mi imamao stadion. Potrebno je i veliko odricanje i velika volja sportista. Mora biti velikog odricanja. Jednostavno. morate da budete spremni da odete od kuće da trenirate. Mora taj sport biti prisutan da bi napravili vrhunske rezultate. Morate uvijek biti naspavani, atletika ne dopušta nikakve izostanke. Treninzi su teški, posebno u mojoj discipini na 800 metara gdje morate imati i brzinu i izdržljivost“.

Nakon što je na Svjetskom prvenstvu u Pekingu osvojio bronzu život mu se mnogo promijenio, naročito onaj sportski.

„Život mi se promijenio za 360 stepeni. Drago mi je što je tako. Ne moram više razmišljati o uslovima. Najvažnije mi je da me zdravlje posluži. Sad mogu priuštiti da radim pripreme gdje hoću. Drago mi je što se situacija u BiH počinje mijenjati na bolje. Vidim i da djeca počinju trenirati više. Treba nam to, jer sport ujedinjuje ljude. Drago mi je što sam jedan od sportista, koji utiče na mlade da tako razmišljaju. Vidite koliko ljudima treba malo da budu sretni. Ja sam ponosan na njih kao i na čitavu Bosnu i Hercegovinu“.

Cijeli region je bio uz Tuku na Svjetskom prvenstvu u Pekingu. Legendarni komentator RTS-a Duško Korać nije krio oduševljenje kako ličnošću tako i sportskim kvalitetima momka iz Kaknja.

„Znamo kad je to bila jedna zemlja. Znamo po pričama roditelja kako je to bila jedna zemlja, gdje su se svi družili. Oni su mi prenijeli to pozitivno razmišljanje. Kod nas u sportu nema podjela, mi svi navijamo jedni za druge, posebno kad se takiče sportisti iz regiona. Bodrimo jedni druge i tako je to. Čuo sam za pozitivne komentare, nisam još pogledao. Ja mu se ovom prilikom zahvaljujem i nek i dalje nastavi da me bodri. Naći ću vremena da pogledam“, rekao je na kraju razgovora za naš portal Amel Tuka.

Komentari / 0

Ostavite komentar