Земљу не купују Кувајћани, него њихови опуномоћеници

Замјеник директора Службе за послове са странцима БиХ Изет Низам рекао је Срни да Кувајћани не купују земљиште у БиХ, већ то чине људи који добијају пуномоћ од тих Кувајћана, који су држављани БиХ.

Босна и Херцеговина 12.09.2015 | 11:58
Земљу не купују Кувајћани, него њихови опуномоћеници

Према његовим ријечима, постоје случајеви да Кувајћани формирају фирму и купују земљиште на правно лице, тако да је могу укњижити.

"Они се као лица која су власници не појављују ту, то је оно што прави сметњу. Имамо велики број људи који долазе овдје, купују земљу, али кроз документацију уопште немате Кувајћане да купују, већ су то опуномоћеници", каже Низам.

Он скреће пажњу да би требало да и друге институције испитају ко су ти опуномоћеници који узимају земљиште, која је њихова позадина, те како начелници одређених општина продају ту земљу и да ли је то друштвени интерес.

"То је први циљ који треба утврдити. Не знам податак колико је земљишта купљено, нотари врше прављење уговора. Питање је колико је уплаћено пореза за ту купљену земљу, пореска управа треба да има податак колико је тих људи уплатило порез за ту земљу. Не можемо да забранимо куповину, то је лична ствар, али можемо да утичемо на позадину тога да видимо зашто се то дешава. Требало би да видимо и кроз безбједносни аспект да ли има сметњи и утицаја на безбједност БиХ", каже он.

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

ГАСТАРБАЈТЕР

12.09.2015 10:11

НИЈЕ ТАЧНО ДА СЕ НЕ МОЖЕ ОГРАНИЧИТИ СТРАНИМ ДРЖАВЉАНИМА ПРАВА НА КУПОВИНУ НЕКРЕТНИНА... ГЕНЕРАЛНИ СТАНДАРД ЈЕ ДА СТРАНИ ДРЖАВЉАНИ МОГУ СТИЦАТИ ОВА ПРАВА САМО НА ОСНОВУ РЕЦИПРОЦИТЕТА КОЈИ ПОСТОЈИ ИЗМЕДЈУ ЊИХОВИХ ЗЕМЉА ЧИЈИ СУ ОНИ ДРЖАВЉАНИ. НПР. РЕПУБЛИКА ХРВАТСКА НЕ ДОПУСТА СВОЈИМ БИВШИМ ГРАДЈАНИМА КОЈИ СУ ПОРЈЕКЛОМ ИЗ ДРУГИХ РЕПУБЛИКА БИВШЕ СФРЈ, УКЊИЖБУ НЕКРЕТНИНА КОЈЕ СУ СТЕКЛИ ЈОШ ЗА ВРИЈЕМЕ БИВСЕ СФРЈ, ЈЕР НИСУ ДРЖАВЉАНИ ХРВАТСКЕ. КОД ЊИХ СЕ ЗАХТЈЕВ ЗА КУПОВИНУ НЕКРЕТНИНА ПОДНОСИ МИНИСТАРСТВУ ПРАВДЕ РХ КОЈЕ У СВАКОМ ПОЈЕДИНАЧНОМ СЛУЧАЈУ ЦИЈЕНИ И ОДЛУЧУЈЕ ДА ЛИ ДА ОДОБРИ ПРАВА НА СТИЦАЊЕ ВЛАСНИШТВА СТРАНЦУ, НАРОЧИТО У ОДНОСУ НА ПРАВА ГРАЂАНА РХ ДА ПО ИСТОМ ОСНОВУ СТИЧУ НЕКРЕТНИНЕ У ТОЈ ЗЕМЉИ... МИСЛИМ ДА У ОВОМ СЛУЧАЈУ У БИХ ПОСТОЈИ ОЗБИЉНА ОПСТРУКЦИЈА У ЗАШТИТИ ИНТЕРЕСА ГРАЂАНА И ДРЖАВЕ БИХ И ТО УПРАВО ОД ОНИХ КОЈИМА СУ "ПУНА УСТА" БОСНЕ И ХЕРЦЕГОВИНЕ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

зеро

12.09.2015 11:46

Сине лупетас,нпр ја сам имао у Хр прије рата имовину а и посље сам купио на мору и све регуларно укњизио. Неко тебе добро за..бава са информацијама,упали свјетло.

Name

И кад се све распрода

12.09.2015 22:07

Земља Босна остане као успомена. И кад вам дјеца подју да се удају за стрицевице. И кад вам унуци буду сви исти. И кад вам језик постане арапски, а ви слуге. Кајат цете се. Продаји те, ниста не оставите. И срце и дусу за оне који се пармаце у породици и гдје нема родјака јер се све мозе ебати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС РВИ

13.09.2015 08:49

Нарвно да мора постојати закон или га дорадити ако треба. Да се тако лако купује земља у другим државама онда би богате земље купиле све мале . Мора постојати лимит.

ОДГОВОРИТЕ