Анализа: Ауф Wиедерсехен Дирк!

Кошаркашка репрезентација Немачке завршила је такмичење на Еуробаскету поразом од Шпаније, али у фокусу овога пута је био величанствени Дирк Новицки који се опростиио од репрезентативног дреса.

Кошарка 11.09.2015 | 23:45
Анализа: Ауф Wиедерсехен Дирк!

Новицки је рођен 19. јуна 1978. године у маленом градићу Вирцбург у Немачкој. Одрастао је у спортској породици. Мајка му је била кошаркашица, а отац прослављени немачки репрезентативац у рукомету, тако да је "мали" Дирк имао велике предиспозиције да постане врхунски спортиста.

Као и сви његови вршњаци, тако је и Новицки дуго тражио спортове којима ће се бавити. Па је тако почео да тренира рукомет, али убрзо, због његове висине, пошто је био виши од свих својих вршајака а и саиграча добија врло ружан надимак "наказа". Убрзо мења спорт и одлучује да због раста проба са кошарком.

Градич Вицбург није имао велике спотске хале и кошаркашке терене, али то није представљало проблем за Дирка који је тражио било какав простор за тренинге па макар то био и терен који више личи на напуштену фабрику него на нешто где се може тренирати, али Новицки није одустајао. Као да је био предодређен за успех.

Родитељи одлучују да га упишу у локални кошаркашки клуб Вирцбург са 15 година. И већ на првом тренингу га примећује тадашњи кошаркашки тренер и некадашњи играч репрезентације Холгер Гешвиндер. И у договору са Новицким и његовом породицом нуди му први професионални уговор већ са 16 година. Тако је млади Новицки постао најмлађи професионални играч у Немачкој. И то је тек почетак за Немца.

Четири сезоне играо је у локалном клубу, борио се, био најбољи иако веома млад, доказивао је класу. За те године у клубу стизале су разне понуде а једна од њих била је и од европског гиганта Барселоне. Међутим, Дирк понуде глатко одбија. Желео је да остане у свом градићу и да помогне свом клубу. и није погрешио. као да је осећао да ће стићи нешто боље, нешто јаче. А када сте такав таленат онда то морате и да очекујете.

Већ 1997. године добио је позив да учествује на Најк Хоп Херој туру на коме су били присутни и НБА играчи Скот Пипен и Чарлс Баркли. Новицки је био у екипи која је играла против тима за који је наступао Чарлс Баркли. Одиграо је 30 минута и маестрално пролазио Барклија. А чак је и успео да закуца поред њега и одушевио је све. Било је јасно. Звезда је рођена. Пипен је имао само речи хвале.

Наредне године позван је на Најкову утакмицу на којој су се састали тим сачињен од НБА звезда и тим међународних звезда. Дирк је заблистао и постигао 33 поена уз 12 скокова и три украдене лопте. А онда следе понуде како европских великана тако и НБА моћника.

Са само 21 годином изабран је за шестог пика на НБА драфту од стране Далас Меверикса. Где и дан данас игра. Прва сезона била је јако тешка за Новицког. Била је то сезона привикавања на другачију кошарку. Играо је солидно у нападу али јако лоше у одбрани. Па су га навијачи прозвали "Ирк Новицки" без почетног слова Д због речи дифенс која је имала значење одбрана.

Међутим већ од наредне сезоне Дирк се побринуо да се тај надимак избрише и постао миљеник истих тих навијача који су га прозивали. У наредним сезонама цепао је мрежице противничких екипа. Одакле год је желео. У сезони 2010-2011 осваја шампионски прстен и најзначајнији трофеј каријере како и сам воли да каже.

Што се тиче репрезентације, годинама је био уданица националног тима. Носилац игре, креатор, сви погледи нације били су уперени у њега. Једноставно он је био репрезентација. Када се помене Немачка и кошарка, одмах следи констатација "Ако игра Дирк биће тешко ".

У националном тиму дебитовао је 1999. године на Еуробаскету у Француској, и заузима 6 место.

Затим је 2001. године у Туркој Дирк био најбољи стрелац у просеку са 28,7 поена, али му је титулу МВП преузео Пеђа Стојаковић из тада победничке репрезентације Југославије, док се Новицки морао задовољити четвртим местом.

Наша публика имала је прилику да ужива у игри овог мајстора на Европском првенству 2005. у нашој земљи. Србија му је била талична, овде долази до прве медаље са репрезентацијом. Међутим, Грци су се побринули да она не сија најсјајније. Немачка заузима другу позицију на овом шампионату.

Ове године Немачка је добила да буде један од организатора Еуробаскета. То је било довољно Дирку да се врати у национални тим и још једном покаже величину. Његово срце куца за Немачку и једноставно је желео да се опрости од грба пред својим народом и тамо где је почео да игра кошарку,у својој домовини.

Након пораза од Италије, Србије и Турске уследио је меч за пласман у другу фазу против Шпаније. Опет су очи биле усмерене у Дирка. Питали су се Немци да ли ће их Дирк још једном развеселити и бити спасилац. Новицки их је вратио у игру, али то није било довољно. Није могао сам. И на крају, пораз и испадање је било у другом плану.

А Дирк? Он је остао на терену, аплаудирао је, гледао у публику, и иако велики ас пустио је сузу као и већина гледалаца у хали, али и оних крај малих екрана. Шампион се толике године борио, играо сјајно, био велика звезда, а на крају заплакао, то је срце шампиона, тако се игра за своју земљу. Отрчао је почасни круг на терену, са рукама на лицу уз овације са трибина и ушао у тунел.

Крај једне ере. Немачка остаје ослабљена али и поносна на име Дирка Новицког које че бити исписано златним словима у историји немачке кошарке. Нама остаје само да кажемо: Браво Дирк.

Коментари / 0

Оставите коментар