БиХ ће бити спремна у случају евентуалног налета миграната

Пресједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић, након састанка са члановима Ударне групе за борбу против трговине људима и организоване илегалне миграције, нагласио је да према посљедњим информацијама бх. служби, Босна и Херцеговина и даље није у фокусу миграната који се крећу на подручју Западног Балкана.

Босна и Херцеговина 11.09.2015 | 15:00
БиХ ће бити спремна у случају евентуалног налета миграната

Састанку су присуствовали представници државног тужилаштва, свих полицијских и безбједносних агенција у вези са безбједносним аспектом могуће избјегличке кризе и њиховог доласка на територију БиХ.

“Били смо у комплетном саставу који је могао размотрити актуелну ситуацију која се дешава у нашем сусједству и процијенити шта би БиХ у овом тренутку требала урадити, а да спремна дочека евентуални долазак миграната. Доминантни циљ избјеглица и даље је Европска унија, али постоји опасност да дио руте крене кроз БиХ, јер Мађарска и Бугарска, вјероватно и Румунија завршавају изградњу зидова којима желе спријечити пролазак избјеглица кроз њихову територију”, рекао је Звиздић.

Навео је да уколико се догоди да мигранти промјене своје тренутне руте и крену кроз БиХ ка Западној Европи, онда ће бити потребни одређени смјештајни капацитет за њихов пријем, јавља Анадолија.

“Веома брзо ћемо дефинисати који су то објекти погодни за могући смјештај избјеглица и њихово хумано збрињавање, као и то на којим ће се рутама налазити. Објекти ће потом бити обезбјеђени са потребном опремом за смјештај, љекарску његу. Наравно, учинићемо све да сваки од њих буде регистрован приликом уласка у нашу земљу, те да им обезбиједимо све што је неопдхоно до рјешавања њиховог међународноправног статуса или до одласка у Западну Европу”, закључио је предсједавајући Савјета министара БиХ.

"Не смијемо штедјети на безбједности. Постоји и опасност илегалних прелазака наше границе и ту морамо појачати капацитете. Уколико избјеглице крену према БиХ њихове руте ће вјероватно ићи кроз сјевероисточну Босну и дио Херцеговине, али то су само претпоставке. Ово је тренутно хуманитарма криза, али морамо бити спремни и са безбједносног аспекта. Зато је важно да све ресурсе усмјеримо ка томе да будемо спремни уколико евентуални проблем дође до нас”, казао је Горан Салиховић, главни тужилац Тужилаштва БиХ и предсједавајући Ударне групе.

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

ЈА

11.09.2015 13:02

БИХ НЕМА ПАРА ЗА СВОЈ НАРОД.КАМОЛИ ЗА АЗИЛАНТЕ ИЗ ДРУГИХ ЗЕМАЉА!!!Да није смешно,било тузно!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ма

11.09.2015 13:13

Ми какви јесмо не моземо оцувати квоцку и пилице од птица грабљивица а камоли оволке границе од најезде " миграната", бас су смијесни наси "ПОЛИТИЦАРИ" !

ОДГОВОРИТЕ
Name

белај

11.09.2015 13:15

Нисте у стању да свој народ у БиХ обезбједите да не гладује и живи лоше годинама, а да сте спремни за налет миграната у то вам знате како вјерујем.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сигуран сам

11.09.2015 14:16

Ако то каже главни тузилац, онда могу у спокоју наставити да живим.

ОДГОВОРИТЕ
Name

тз

12.09.2015 16:31

Тешко нама с вама , чуле избјеглице ко сте , па ваз заобилазе у широком луку !

ОДГОВОРИТЕ
Name

жеља ми је....

12.09.2015 19:18

...посудити мозак министара у савјету министара и главног тужиоца, па да се одморим к'о човјек.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Богољуб

13.09.2015 07:34

Питам се, цитају ли "политицари" коментаре народа по интернету, да виде ста народ мисли о њима?Стварно су виртуелне,смесне, изјаве и размисљања неких назови политицара.Мозда се неки прикривено надају,да це са избеглицама стици нека материјална помоц из ЕУ,па би они те паре,како доликује, поделити.

ОДГОВОРИТЕ