BiH će biti spremna u slučaju eventualnog naleta migranata

Presjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić, nakon sastanka sa članovima Udarne grupe za borbu protiv trgovine ljudima i organizovane ilegalne migracije, naglasio je da prema posljednjim informacijama bh. službi, Bosna i Hercegovina i dalje nije u fokusu migranata koji se kreću na području Zapadnog Balkana.

Bosna i Hercegovina 11.09.2015 | 15:00
BiH će biti spremna u slučaju eventualnog naleta migranata

Sastanku su prisustvovali predstavnici državnog tužilaštva, svih policijskih i bezbjednosnih agencija u vezi sa bezbjednosnim aspektom moguće izbjegličke krize i njihovog dolaska na teritoriju BiH.

“Bili smo u kompletnom sastavu koji je mogao razmotriti aktuelnu situaciju koja se dešava u našem susjedstvu i procijeniti šta bi BiH u ovom trenutku trebala uraditi, a da spremna dočeka eventualni dolazak migranata. Dominantni cilj izbjeglica i dalje je Evropska unija, ali postoji opasnost da dio rute krene kroz BiH, jer Mađarska i Bugarska, vjerovatno i Rumunija završavaju izgradnju zidova kojima žele spriječiti prolazak izbjeglica kroz njihovu teritoriju”, rekao je Zvizdić.

Naveo je da ukoliko se dogodi da migranti promjene svoje trenutne rute i krenu kroz BiH ka Zapadnoj Evropi, onda će biti potrebni određeni smještajni kapacitet za njihov prijem, javlja Anadolija.

“Veoma brzo ćemo definisati koji su to objekti pogodni za mogući smještaj izbjeglica i njihovo humano zbrinjavanje, kao i to na kojim će se rutama nalaziti. Objekti će potom biti obezbjeđeni sa potrebnom opremom za smještaj, ljekarsku njegu. Naravno, učinićemo sve da svaki od njih bude registrovan prilikom ulaska u našu zemlju, te da im obezbijedimo sve što je neopdhono do rješavanja njihovog međunarodnopravnog statusa ili do odlaska u Zapadnu Evropu”, zaključio je predsjedavajući Savjeta ministara BiH.

"Ne smijemo štedjeti na bezbjednosti. Postoji i opasnost ilegalnih prelazaka naše granice i tu moramo pojačati kapacitete. Ukoliko izbjeglice krenu prema BiH njihove rute će vjerovatno ići kroz sjeveroistočnu Bosnu i dio Hercegovine, ali to su samo pretpostavke. Ovo je trenutno humanitarma kriza, ali moramo biti spremni i sa bezbjednosnog aspekta. Zato je važno da sve resurse usmjerimo ka tome da budemo spremni ukoliko eventualni problem dođe do nas”, kazao je Goran Salihović, glavni tužilac Tužilaštva BiH i predsjedavajući Udarne grupe.

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

JA

11.09.2015 13:02

BIH NEMA PARA ZA SVOJ NAROD.KAMOLI ZA AZILANTE IZ DRUGIH ZEMALJA!!!Da nije smešno,bilo tuzno!

ODGOVORITE
Name

ma

11.09.2015 13:13

Mi kakvi jesmo ne mozemo ocuvati kvocku i pilice od ptica grabljivica a kamoli ovolke granice od najezde " migranata", bas su smijesni nasi "POLITICARI" !

ODGOVORITE
Name

belaj

11.09.2015 13:15

Niste u stanju da svoj narod u BiH obezbjedite da ne gladuje i živi loše godinama, a da ste spremni za nalet migranata u to vam znate kako vjerujem.

ODGOVORITE
Name

siguran sam

11.09.2015 14:16

Ako to kaže glavni tuzilac, onda mogu u spokoju nastaviti da živim.

ODGOVORITE
Name

tz

12.09.2015 16:31

Teško nama s vama , čule izbjeglice ko ste , pa vaz zaobilaze u širokom luku !

ODGOVORITE
Name

želja mi je....

12.09.2015 19:18

...posuditi mozak ministara u savjetu ministara i glavnog tužioca, pa da se odmorim k'o čovjek.

ODGOVORITE
Name

Bogoljub

13.09.2015 07:34

Pitam se, citaju li "politicari" komentare naroda po internetu, da vide sta narod misli o njima?Stvarno su virtuelne,smesne, izjave i razmisljanja nekih nazovi politicara.Mozda se neki prikriveno nadaju,da ce sa izbeglicama stici neka materijalna pomoc iz EU,pa bi oni te pare,kako dolikuje, podeliti.

ODGOVORITE