Повећана тражња предузећа за кредитима

Тражња предузећа за кредитима у другом тромјесечју је повећана, а очекује се и да ће тај тренд бити настављен и закључно са крајем овог мјесеца, наводи се у Извјештају о резултатима Анкете о кредитној активности банака који је објавила НБС.

Србија 08.09.2015 | 21:50
Повећана тражња предузећа за кредитима

„Током другог тромјесечја банке су уочиле да је повећана тражња предузећа за кредитима, што очекују и у наредном тромјесечју“, наводи се у овом извјештају за друго тромјесечје објављеном на сајту НБС.

“Повећана је првенствено тражња за динарским кредитима, а смањена тражња за девизним краткорочним кредитима”, истакнуто је.

Од фактора који су утицали на раст тражње, банке, како је истакнуто, посебно истичу потребу за финансирањем обртних средстава, док је за разлику од претходних анкета, знатно мање заступљена потреба за реструктурирањем постојећих обавеза.

“У трећем тромјесечју банке очекују раст тражње за кредитима од стране малих и средњих предузећа, али не и од стране пољопривредника”, истакнуто је.

Банке су у другом тромјесечју 2015. први пут оцијениле да су кредитни стандарди за привреду ублажени, што објашњавају успоравањем кредитне активности и повећањем конкуренције.

Њихова оцјена је, како је наведено, да су смањене каматне марже, провизије и накнаде, а да је повећана максимална рочност кредита.

Ублажавање кредитних стандарда и услова образложиле су и смањењем трошкова везаних за изворе кредитне активности.

Оцјена банака је да су, у мањој мјери, ублажени и кредитни стандарди и услови за одобравање кредита становништву, али и преовладава оцјена банака да је повећана тражња за кредитима становништву.

“Поред готовинских кредита и кредита за рефинансирање, повећана је и тражња за стамбеним кредитима”, наводи се у извјештају.

Међу факторима који су утицали на повећање тражње, поред потреба за рефинансирањем постојећих обавеза, банке су истакле и потребе за финансирањем куповине некретнина и набавком трајних потрошних добара.

„У наредном тромјесечју банке очекују даљи раст тражње становништва са свим категоријама кредита, изузев стамбених”, закључено је у извјештају НБС у коме се наводи и да већина банака очекује даљи пад каматних маржи.

Коментари / 0

Оставите коментар