Povećana tražnja preduzeća za kreditima

Tražnja preduzeća za kreditima u drugom tromjesečju je povećana, a očekuje se i da će taj trend biti nastavljen i zaključno sa krajem ovog mjeseca, navodi se u Izvještaju o rezultatima Ankete o kreditnoj aktivnosti banaka koji je objavila NBS.

Srbija 08.09.2015 | 21:50
Povećana tražnja preduzeća za kreditima

„Tokom drugog tromjesečja banke su uočile da je povećana tražnja preduzeća za kreditima, što očekuju i u narednom tromjesečju“, navodi se u ovom izvještaju za drugo tromjesečje objavljenom na sajtu NBS.

“Povećana je prvenstveno tražnja za dinarskim kreditima, a smanjena tražnja za deviznim kratkoročnim kreditima”, istaknuto je.

Od faktora koji su uticali na rast tražnje, banke, kako je istaknuto, posebno ističu potrebu za finansiranjem obrtnih sredstava, dok je za razliku od prethodnih anketa, znatno manje zastupljena potreba za restrukturiranjem postojećih obaveza.

“U trećem tromjesečju banke očekuju rast tražnje za kreditima od strane malih i srednjih preduzeća, ali ne i od strane poljoprivrednika”, istaknuto je.

Banke su u drugom tromjesečju 2015. prvi put ocijenile da su kreditni standardi za privredu ublaženi, što objašnjavaju usporavanjem kreditne aktivnosti i povećanjem konkurencije.

Njihova ocjena je, kako je navedeno, da su smanjene kamatne marže, provizije i naknade, a da je povećana maksimalna ročnost kredita.

Ublažavanje kreditnih standarda i uslova obrazložile su i smanjenjem troškova vezanih za izvore kreditne aktivnosti.

Ocjena banaka je da su, u manjoj mjeri, ublaženi i kreditni standardi i uslovi za odobravanje kredita stanovništvu, ali i preovladava ocjena banaka da je povećana tražnja za kreditima stanovništvu.

“Pored gotovinskih kredita i kredita za refinansiranje, povećana je i tražnja za stambenim kreditima”, navodi se u izvještaju.

Među faktorima koji su uticali na povećanje tražnje, pored potreba za refinansiranjem postojećih obaveza, banke su istakle i potrebe za finansiranjem kupovine nekretnina i nabavkom trajnih potrošnih dobara.

„U narednom tromjesečju banke očekuju dalji rast tražnje stanovništva sa svim kategorijama kredita, izuzev stambenih”, zaključeno je u izvještaju NBS u kome se navodi i da većina banaka očekuje dalji pad kamatnih marži.

Komentari / 0

Ostavite komentar