Европи потребни стручњаци из БиХ

Европска комисија, у сарадњи са Министарством цивилних послова у Савјету министара БиХ и ентитетским министарствима здравља и образовања, провела је пројекат јачања институција и капацитета за имплементацију европске директиве о регулисаним професијама.

Босна и Херцеговина 08.09.2015 | 16:40
Европи потребни стручњаци из БиХ

Циљ пројекта је повећање мобилности радне снаге и запошљавања.

У оквиру пројекта утврђен је прецизан план о томе шта власти на свим нивоима у БиХ треба да ураде како би ускладили професије са директивама Европске уније.

Пројектом су обухваћене професије љекара, стоматолога, фармацеута, медицинских техничара, ветеринара и архитеката.

"То у пракси значи да ће дипломе и квалификације наших грађана, које су стекли у БиХ, у наредном периоду када усвојимо мапу пута бити признате у свим земљама Европске уније'', појашњава Ђорђе Миличевић замјеник министра цивилних послова у Савјету министара БиХ.

У Европској унији сматрају да ће овај пројекат смањити незапосленост и обезбиједити мобилност радне снаге у БиХ, али и изван граница земље.

За неке професије заинтресоване су и земље чланице Европске уније.

"Постоји недостатак неких професија у Европској унији као што су медицинске сестре и бабице'', истиче Катарина Манезалова вођа пројекта Европске уније и додаје да има потребе и за љекаре, стоматологе и друге професије које немају довољну мобилност унитар Европске уније јер су студије тешке и дуготрајне, а отварање праксе доста скупо.

Амбасадор Словачке у БиХ Јан Пшеница ипак напомиње да циљ пројекта није био одлазак стручњака из БиХ већ јачање капацитета унутар БиХ:

"Словачка има интерес да за њу и у њој раде образовани људи, али мислим да би била грешка када би стручњаци из БиХ одлазили у иностранство. Ви би сте тада остали без довољно стручног кадра за властите потребе'' сматра Пшеница.

Замјеник министра Цивилних послова Ђорђе Миличевић подсјећа да је обавеза власти на нивоу БиХ да створи услове како би се правне норме БиХ ускладиле са нормама Европске уније те да створи услове за мобилност радне снаге.

"Ми смо то кроз овај пројекат обезбиједили'', каже Милићевић и додаје да је сада на властима, прије свега ентитета, да кроз политике у области привреде и запошљавања креирају амбијент који би спријечио одлив стручних кадрова из БиХ.

БН ТВ

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

ЕУ

08.09.2015 14:57

Хоцете да казете јагма у Европи за босанским струцњацима са купљеним дипломама.Дај људи уразумите се,сви у Европи знају какво нам је сколство.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Диплома

08.09.2015 15:35

А што не купиш ти диплому? Нису све продате.

Name

всс

08.09.2015 15:28

У БИХ, дипломирани инжењери у техничким наукама ником не требају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Освит

08.09.2015 16:00

Наравно кад немамо привреду и кад је масински инзињер сретан кад ради као наставник техницког васпитања.

Name

АУУУ

08.09.2015 15:41

АУУУУУУ ПА САДА ЦЕМО НАРОДЕ ОСТАТИ БЕЗ МИНИСТАРА И ПОЛИТИЦАРА ЕВО СВИ ЦЕ ДА ОДУ У ЕВРОПУ А ПРВИ ЦЕ МИН КОВАЦЕВИЦ ЗЕЉКО ОБУЦАР ПО НАЦИОНАЛНОСТИ ДА РИЈЕСИ ЕВРОПСКУ СТРУЈУ ЦАРИНУ И КОНЦЕСИЈЕ А ВОДИ И ТАЈНИЦУ ЉУБАВИЦУ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маxо

08.09.2015 16:11

Та информација је вјероватно стара пар мјесеци јер сада кад додје милион, а и висе Сиријаца, Ирацана итд неце требати нико са Балкана јер ови це за 6 Еур на сат да раде. ЛП

ОДГОВОРИТЕ